Как да различим оригинална касета от съвместима ?

Как да различим оригинална касета от съвместима (неоригинална) ?



На пазара вече се предлагат всякакви касети и често потребителите не знаят, не се интересуват, или за тях е без значение дали касетата е оригинална или неоригинална (съвместима).
По принцип разлики има много, по отношение на материалите от които са изработени, по отношение на качеството им, по отношение на капацитета (реалните копия които потребителя може да разпечата с тях), по отношение на екологичната им съобразност и т.н.

В предходни наши статии вече сме засегнали редица теми свързани със съвместимите касети:

- Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ?
- Екологичното въздействие на празните касети
- До какво може да доведе използването на китайски тонер касети!
- Рециклиране на отпадъци от стари тонер касети
- Видовете принтерни касети на пазара, спазването на патентни права, или каква касета да си купя
- 5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/
- Агбогблоши - световното сметище за електронни отпадъци
- Защо да използвате неоригинални рециклирани (репроизведени) консумативи?

В тази статия ще ви запознаем с визуалните белези, по които можете да определите касетата, с която разполагате или възнамерявате да закупите каква е.

Съвместимите касети, още наричани и неоригинални касети са произведени от компании различни от производителя на техниката ви. За разлика от оригиналните, още наричани и OEM. OEM произлиза от абривиетурата на Original Equipment Manufacturer. Пример за оригинална касета за принтер Hewlett Packard (HP) 1010 e касета произведена от производителя Hewlett Packard (HP). Продуктовия и номер на HP e Q2612A. По-долу прилагаме изглед на оригиналната касета, както на самата опаковка, така и на тялото на касетата.

Ето и новия стайлинг на кутията която HP пуснаха на пазара по-миналата година:
Обърнете внимание и на двете опаковки - посочен е ясно производителя HP, който съвпада с производителя на машината за която е предназначена касетата. Посочен е ясно и продуктовия номер Q2612A, абривиатурата му HP 12A без каквито и да е било допълнителни символи и вариации в кода, както и точните машини за които става този консуматив.
Аналогично на самото тяло на касетата е посочен точния продуктов номер Q2612A, и неговата абривиатура HP 12A, без каквито и да е било допълнителни символи и вариации в кода.

По-долу ви показваме опаковките и касетите на няколко съмвестими касети за посочения вече модел Q2612A.




Както виждате производителите на съмвестими касети се стремят към по-шарена и атрактивна опаковка. По принцип те са длъжни да обозначат, че касетата е съвместима (Compatible). Или поне трябва да напишат NOT OEM PRODUCT. Но някои производители го пропускат (може би умишлено :) . По принцип те нямат право да ползват логото на HP, или на съответния OEM производител. По принцип те може да ползват кода на оригиналния производител, в случая Q2612A, само с описателна цел. Освен това трябва да фигурира и бранда на касетата, макар че на пазара се предлагат и касети в бели кутии, не брандирани, No brand, No name, white label или подобни. Примерно тази по-долу:
Обърнете внимание, че китайците универсализират някои касети - тоест правят ги да покриват няколко различни модела оригинални касети. В случая с примера по-горе Q2612A става само за машини HP 1010/ 1012/ 1015/ 1018/ 1020/ 1022 и още няколко модела, но всичките на HP. Както можете да забележите някои от съвместимите касети са отбелязани, че стават и за модели на оригиналния производител Canon и покриват неговата касета FX-10. Да, наистина FX-10 оригиналата касета много прилича на тази на HP Q2612A, но има дребни разлики в капаците на касетата, които правят двете касети незаменяеми. Тоест не бихте могли да сложите HP касета в Canon машината и обратното - не бихте могли да ползвате Canon касетата на HP машината. Да но китаеца се е изхитрил и е направил такива капаци на касетата че да стават и за двата модела. Тоест това също може да ви е ориентир дали ви е съвместима касетата - дали е универсализирана да покрива няколко модела.

По отношение на самото тяло на касетата - етикета би следвало да съдържа HP, логото на HP и кода на касетата само ако е оригинална. Ако касетата е съвместима би следвало да фигурира бранда на производителя на неоригиналната касета, да пише че е Compatible и да има код, но не същия като на оригиналната касета. Повечето производители на съвместими касети слагат код близък до кода на оригиналната касета... но не точно същия. От посочените примери по-горе можете да видите съвестимите касети с кодове AR-Q2612A, CT-H2612.

Някои от телата обаче нямат кодове - на тях са изброени само касетите които покриват. В тези случаи можете да се ориоентирате по това дали са съвместими по това дали са универсализирани (покриват много различни модели оригинални касети), или има споменат друг бранд, не OEM бранда, както и по това че липсва бранда или името на OEM производителя. Прилагаме няколко примера за съвместими касети по-долу:

Както виждате етикетите се въртят около името на оригиналната касета. Друг критерии че ползвате съвместима касета е капацитета й. Доста често китайците правят капацитети които се различават от капацитета на оригиналната касета - дали било поради универсалност на касетата или в стремежа си да направят по-голям контейнер за повече тонер. Примерно за Q2612A, чиито капацитет по принцип е 2000 копия при 5% натоварване на страницата, посочен от ОЕМ производителя Hewlett Packard (HP) за оригиналната касета, китайците правят JUMBO касета (колко атрактивно са си я наименовали) с капацитет за 3000 копия. Даже сме попадали и на SUPER HIGH YIELD 4K - за 4000 копия. Сега, дали наистина ги правят е друга тема. Ето и техни снимки по-долу:



Прилагаме по-долу за сравнение в близък план стилизирания етикет на оригиналната касета Q2612A:


Обърнете внимание - има логото на HP, пълния и точен код на касетата, както и линк към сайта на производителя и неговата програма за обратно приемане на изразходените касети. Между другото до момента не съм попадал на китайска фирма която има програма за обратно приемане на празните си касети...

Доста от оригиналните производители слагат и допълнителна лепенка - защита на кутията на оригиналния си консуматив - бихте могли и по него да се ориентирате дали касетата ви е оригинална. По долу даваме снимки за HP Q2612A от последния и предходния стайлинг на кутията:

     


Разбира се китайците са иновативни и никога не е късно да попаднете на сходна цветна лепенка, но със сигурност няма да е със същото качество и изображение, така че разгледайте я внимателно.

Имайте в предвид, че има компании, които съвсем умишлено правят неоригинални касети, които точно наподобяват оригиналните касети - така наречените фейкове или фалшификати. Повече по тази тема сме засегнали в нашата статия Видовете принтерни касети на пазара, спазването на патентни права, или каква касета да си купя
Разбира се подобни фалшификати са незаконни поради ред причини.

Така че бъдете внимателни.

Моля имайте предвид, че АРБИКАС не препоръчва ползването на китайски съвместими консумативи ! Вижте 5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/

АРБИКАС ПРЕПОРЪЧВА ПРЕЗАРЕЖДАНЕТО НА ТОНЕР КАСЕТИ И/ ИЛИ ПОЛЗВАНЕ НА РЕЦИКЛИРАНИ КАСЕТИ. Вижте Предимства на презареждането/ползването на рециклирани касети.

Ако имате затруднения при идентифицирането на някоя касета, можете да ни пратите снимка на касетата, за която се колебаете и ние ще ви помогнем.

УСПЕХ !

PS. Ако статията ви е харесала, ще сме Ви благодарни ако ни подкрепите с един Like на нашата Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Arbikas или чрез QR кода по-долу :