Рециклиране на отпадъци от стари тонер касети

Рециклиране на отпадъци
от стари тонер касети

(или как се правят нещата в белите страни)Напоследък нашумя историята с отпадъка от 50 тона стари тонер касети внесени от Италия.
Историята можете да видите по новинарските сайтове, например:

https://www.dnevnik.bg/zelen/2020/01/07/4013300_ekoinspekciiata_shte_globi_firma_vnesla_bokluk_ot/

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_ishi55dc

https://zovnews.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/tone-nezakonno-skladirani-toner-kaseti-moje-da-zastrashat-zdravet-na-vrachani/?fbclid=IwAR1XVfi4mYxSL3R97qjwIGp0JCx3DXVd6ea3U2F75q-VAr6LuJMUiyBgY-U


Добро утро драги зрители !


Европа отново ни използва за сметище… или по-скоро, някой "българин" отново направи далавера и изкара едни пари на гърба на природата и поради липсата на закони и най-вече ефективен контрол в родната ни България.

И отново ще мине месец- два и случая ще се потули. И пак нищо няма да се случи и няма да се вземат мерки да се предотвратят подобни случаи. Такава си ни е държавицата и управляващите… че и мат'ряла дето викаше един на висок пост.

Ние обаче, екипът на АРБИКАС, се занимаваме с принтери, копири, многофункционални машини и консумативи (респективно тонери, мастилници и прочие) от 1992 година и винаги сме работили с мисъл за природата и опазването на околната среда.

Сещате се, че до болка са ни познати проблемите в бранша с офис техниката и консумативите. Включително и проблема с отпадъците. Имаме публикувани множество статии за световните сметища за излязло от употреба електронно оборудване , какво да се прави със старите тонерни и мастилени касети, а и със стара офис техника, екологичния импакт на отпадъците генерирани от принтиращи устройства и много други

От десетки години се борим за налагане на идеята за презареждане на старите тонер касети и мастилници (вижте статията Предимства на презареждането/ ползването на рециклирани касети, а също и статията Допринасяте ли за намаляването на вредните отпадъци и опазването на околната среда като зареждате вашите тонер касети/ мастилници? ), включително произвеждаме и собствен бранд BEST IMAGE репроизведени консумативи.

Отделно, макар че цените на новата техника спаднаха драстично заставаме зад идеята, че е по-разумно да си ремонтирате старият принтер / копир/ мултифункционално устройство, отколкото да се хвърляте директно на нов. Вижте статията Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ? Разбира се зависи и от модела и от конкретната повреда, но в повечето случаи си заслужава ремонта. Като професионален сервиз АРБИКАС прави пълна диагностика и ви дава препоръка за вашата машина.


За съжаление обаче техниката и неоригиналните касети поевтиняха значително. Всеки предпочита нова техника… а китайските тонер и мастилени касети заляха пазара поради изключително ниската си цена.

И проблема с отпадъците се задълбочи значително. Генерират се ежемесечно десетки тонове отпадък от стари тонери и мастилници и никой не взема никакви мерки. Има известно законодателство, но при липсата на контрол, то не се спазва. Доста детайлна информация сме дали в нашата статия “Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ?” .

На фона на тези ежемесечни отпадъци, които си генерираме сами и никой не го е грижа от години, масовата психоза по тези 50 тона Италиански отпадък от празни тонери широко афиширана по новините е смешна и нелепа.

Всъщност целта на настоящата статия е съвсем друга.

По-умните от нас западни държави отдавна са се сборили с проблема и са намерили доста решения за рециклиране и оползотворяване на този отпадък. И с това ще ви запознаем тук.

Всъщност какъв е проблема с празните тонер касети ?
Всяка тонер касета се състои от редица компоненти - барабани, ножове, ролки, контейнери и др. Всички тези компоненти са суровини, които бихме могли да използваме отново - метали (магнитни и немагнитни), пластмаса и някои други видове материали, но в малки количества. Подробен анализ на материалите в една тонер касета има в следната статия:
https://www.urt-recycling.com/eigene_dateien/aktuell/2016/februar/rt2016_urt_umwelt.pdf

Празните стари тонер касети съдържат обаче и остатъчен тонер, който се води опасен отпадък.
И всъщност той е основния проблем.

Редица компании през последните 10-20 години са правили многобройни проучвания и са намерили различни начини за използване на остатъчния вторичен тонер. На вниманието ви предлагаме следните няколко статии, които показват положителни анализи и успешно използване на вторичния тонер за:

Предлагаме на вниманието ви и един доста задълбочен анализ на учени от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, България - Utilisation Options for Waste Toner Powder - Dilyana Yordanova, Svetla Angelova, Ivan Dombalov, Department of Environmental Engineering, University of Chemical Technology and Metallurgy:
http://environment.scientific-journal.com/articles/3/23.pdf.

Според проучването най-неподходящ начин за третиране на остатъчния тонер е изхвърляне в сметища. Установено е и че изгарянето не е подходящ метод, макар че при горенето му се отделя много енергия (високо калоричен е) - трудно може да се предвиди какви вредни вещества ще бъдат отделени от тонера в процеса на горене. Освен това частиците на тонера са доста малки и биха могли да полетят заедно с газовете от горенето и това да възпрепятства работата на съоръженията. Въпреки това при подходяща техника и екипировка горенето е възможен начин за използване на високата калоричност на вторичния отпаден тонер.
Изследванията показват, че остатъчния тонер би могъл успешно да се използва и като оцветителен и запълващ агент в производството на синтетична гума.


Толкова по отношение на остатъчния тонер - основния проблем при старите тонер касети.

Иначе за самите касети, като цели касети са възможни няколко начина за рециклиране:

  1. Връщане към магазина/ търговеца от който е закупена касетата;
  2. Връщане директно към производителя - доста от производителите имат програми за обратно приемане на старите консумативи;
  3. Предоставяне на фирма като нашата - АРБИКАС - за презареждане или за направата на репроизведен продукт. Тялото на една касета може да се ползва доста пъти, ако се подменят необходимите компоненти - имали сме случаи на 35-40 зареждания на едно и също тяло; Основно изискване в случая е тялото да е от оригинална касета.
  4. Предоставяне на фирми за рециклиране на отпадъци.


Възможен вариант за използване на старите тонер касети е тяхното машинно шредиране. Например немската компания Шредекс ( https://www.shredex.eu/en/shredder-info.html ). След шредиране се разделят видовете суровини и се използват отново. Сами се сещате че подобни шредери са всъщност огромни шредиращи инсталации, отговарящи на доста изисквания на закона, съобразени със специфичността на тонерите и технологията.
Друго голямо предприятие за рециклиране на отпадък от стари тонер касети е URT Umwelt- und Recyclingtechnik GmbH, отново в Германия. Те също шредират касетите и отделят вторичния тонер. Подробна брошура за техния подход можете да намерите тук: https://www.urt-recycling.com/eigene_dateien/download/tonerkatuschen_engl_20191002_web.pdf
Решения има. Ето още едно решение за цяла инсталация от Хърватската компания Spectra media.

Въпроса е да има и желание.
И да си променим малко манталитета, особено ние в България - да се научим да си пазим природата, а не как да изкараме някой лев независимо от какво, и с цената на какво.И така - ако имате проблем с вашите стари консумативи ние екипът на АРБИКАС можем да ви помогнем да бъдат оползотворени или унищожени. Подробно са описани възможностите в статията ни Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ?