5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/
Напоследък много се навъдиха китайски съвместими касети. И естествено се продават много поради примамливо ниските си цени. Очакваме скоро да станат две за левче... :) Няма да задълбаваме много, а ще изтъкнем няколко кратки и основателни причини да не си купувате такива ментета.

1. Китайските касети са със съмнително качество. Има доста доставчици на такива касети, качеството на които много варира, но масово търговците търсят възможно най-ниската доставна цена, което неминуемо води и до занижаване на качеството. Под ниско качество разбираме както явни, така и неявни проблеми:
1.1. По-малко количество тонер, което няма как да разберете, без да се разглоби касетата, съответно касетата издържа по-малко копия. Съответно вие това го разбирате след време едва след като свърши касетата. Улисани от работата, я се усетите, я не... дори да се усетите дали ще искате да инвестирате време и нерви в разправии ? Свидетели сме били на нови китайски касети които в контейнера си са имали 50-60 грама тонер при необходимо количество над 150 грама, за постигане на предписания от производителя на техниката капацитет на касетата. Виждате разликата е огромна;
1.2. Олекотени корпуси – по-тънки пластмаси, които може в процеса на работа да се изкривят и деформират, което да доведе до лошо копие... или до теч на тонер в машината, от там и нейната повреда – укъсяване на електронни компоненти, дефектиране на изпичащата секция и други, които може да са фатални за машината. Ще е необходимо да се обърнете към сервиз, евентуално ще има ремонт, ще вложите средства и време....;



1.3. Явен дефект – лошо копие още при закупуването – бледо копие, повтаряем дефект, сив фон, пренасяне... има всякакви варианти. В някои случаи търговците подменят касетите, но си е разправия и инвестиране на допълнително време;
 
1.4. Видоизменени части – несъвместими с каквито и да е било други компоненти, съответно неподменими при проблем;
1.5. Теч на касетата още при закупуване – ръси тонер. При неволно поставяне в машината може да възникне сериозна повреда, както описахме по-горе. Следват сервизиране, разправии, допълнителни средства и т.н.


1.6. Запис на грешен регионален код на машината ви - някои от съвместимите касети са такива ментета че са с някакви чипове с неизвестна регионална кодировка, тоест предназначени за други пазари - примерно Северна Америка, Африка и др. Някои машини при поставяне на първия консуматив след стартовия четат от чипа регионалния код и го записват като регион на машината. От тук нататък машината може да работи само с консумативи от грешния регион, ако изобщо могат да се намерят. Пак трябва да се ходи по сервизи и да се разправяте...
2. Китайските касети в повечето случаи не подлежат на презареждане – поради по-нискокачествени корпуси, несъвместими части и т.н.
3. Китайските касети генерират ОГРОМНО количество отпадък, който изхвърляте след употреба, вместо да се употребят вече вложените ресурси отново. Писахме статии за сметищата за електронни отпадъци, за стресиращите факти в световен мащаб за генерираните отпадъци от индустрията с консумативи, за екологичното въздействие на празните касети, за видовете пластмаси, възможност за тяхното рециклиране и сега няма да се спираме на тях. Няма да коментирам и законодателството ни - по принцип всеки търговец, от който сте закупили съвместима касета трябва да приема обратно празното тяло след употреба и да го оползотворява/ обезврежда по легален начин. Колко от тях го правят ? Или ако го вземат обратно дали го оползотворяват/ обезвреждат или го изхвърлят някъде ? А говорим за хиляди касети... Повече информация по темата вижте в нашата статия Какво да правя със старите си празни тонер касети/ мастилени касети ?
Може да звучи изтъркано, банално, като клише, но замърсяването на околната среда става все по очеИЗвадно. Размерите стават все по-фрапиращи. Убиваме средата в която живеем. На вниманието ви предлагаме една кратка брошура от Грийнпиис и екологично сдружение "За Земята". Ще можете да прочетете доста богата информация за колосалните обеми пластмасови отпадъци които човечеството генерира и какви са последствията от него. Брошура - ТУК



4. В повечето случаи китайските касети нарушават патентни права.
5. Закупувайки китайска касета вие инвестирате в китайската икономика, която застрашава всички световни пазари, независимо от продуктовия бранш. А бихте могли да се доверите на български фирми с доста опит (една от които сме ние - АРБИКАС... :) ), които наистина произвеждат професионално и качествено направен продукт.

Така че... За Бога Братя... РЕЦИКЛИРАЙТЕ :)

Далеч съм от мисълта да се шегувам.
Ако изберете да презареждате старата си касета или да използвате рециклирани касети вие давате своя принос към опазването на околната среда. В статията Предимства на презареждането/ползването на рециклирани касети сме описали в детайли различните аспекти.

Рециклираната касета е съвместима касета произведена от старо оригинално тяло с подменени части, и има между 45 и 60% по-малко вредни емисии на въглероден двуокис в сравнение с нова китайска касета ! Рециклираната касета е още наричана и репроизведена, remanufactured, възстановена и т.н. ... но това ще засегнем в друга статия за Видовете принтерни касети на пазара. Произведените от АРБИКАС съвместими касети от оригинално тяло са с бранд BEST IMAGE и за тях можете да прочетете в тази статия.