Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ?

Старите тонер касети (празни тонери, стари тонер касети, използвани касети, стари тонери, стари касети... или всякакви други наименования които сме чували), мастилени касети (мастилници, стари патрони, стари мастила) и старата офис техника (принтери, копири, многофункционални устройства, монитори, ups, шредери и т.н.) са отпадък, който не може да бъде изхвърлен в уличните контейнери за смет. Не само защото е забранено, а и по чисто човешки екологични съображения. Да не говорим, че старите тонер касети са класифицирани като опасен отпадък.


Тогава какво да правя със старите празни тонер касети/ мастилени касети ?
А със старата офис техника ?

:)
Добър въпрос.
:)

Информация по темата дава НАРЕДБА за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), както и Закона за Управление на Отпадъците (ЗОУ).

Принципно старите използвани тонер касети се водят опасен отпадък. Законът за управление на отпадъците (ЗОУ) и Наредбата за ИУЕЕО забранява изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани места.
Според Приложение 10 на Наредбата за ИУЕЕО, касаещо Предварително третиране на ИУЕЕО, компоненти, материали и вещества от него: "Компонентите, материалите и веществата по т. I, с изключение на тези по т. 14, се предават за оползотворяване и/или обезвреждане, което се извършва при спазване изискванията на ЗУО и на подзаконовите нормативни актове по прилагането му". В това число влизат и празните тонер касети.

Нека обаче внесем малко допълнителна информация, която не е засегната никъде.

Тонер касетите биват 2 вида - оригинални и неоригинални (съвместими) празни касети.

На пазара има доста фирми, включително и нашата компания - АРБИКАС, които проявават интерес към изкупуване (фирми склонни да ви заплатят някаква сума в зависимост от моментната нужда от конкретен модел ) на вашите стари ОРИГИНАЛНИ касети. В повечето случаи тези касети се използват за части или за последващо производство на съвместима репроизведена (рециклирана) тонер касета.


Старите ОРИГИНАЛНИ тонер касети са полезна суровина, която може да се използва отново. За целта обаче е необходимо касетите да не са повредени, да са използвани еднократно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са ОРИГИНАЛНИ.
Оригиналните тела са изработени от качествена пластмаса и може да се използват отново без абсолютно никакви проблеми.

Цени за изкупуване на празни оригинални тонер касети, които предлага АРБИКАС можете да видите в следния ЛИНК, след като изберете производителя и модела на касетата ви. Цените са валидни за празни оригинални касети, без дефекти, непрезареждани, нерециклирани и без физически повреди. Цени за изкупуване на количества над 10бр. се договарят допълнително. Доставката до офис на АРБИКАС е за сметка на изпращача.

Моля обърнете внимание, че НЕ ИЗКУПУВАМЕ ВСИЧКИ МОДЕЛИ ОРИГИНАЛНИ КАСЕТИ, има такива които не представляват интерес за нас !


Повечето водещи производители предлагат безплатно вземане на стари празни оригинални, непрезареждани касети директно от вашият офис. Изпращат на посочен от вас адрес подходящ кашон с предварително платена куриерска такса, вие слагате вътре старите си касети, след което заявявате обратното му събиране, отново безплатно. Отново подчертавам - това важи само за оригинални, незареждани касети. За съжаление обаче в България само за някои от водещите марки тази услуга е достъпна.

Примерно за HP можете да ползвате тяхната програма HP Planet Partners и да заявите кашон за празни касети за България от следния адрес:
https://recycle.ext.hp.com/supplies/index.php?process=order_return_type&country=bg&language=bg
По тази програма можете да предадете и стари оригинални касети на Samsung, тъй като този бизнес на Samsung бе купен преди няколко години от HP.

Програмата за обратно приемане на стари тонер касети на Lexmark ( Lexmark Collection and Recycling Programme ) можете да видите тук:
https://www.lexmark.com/bg_bg/products/supplies-and-accessories/lexmark-collection-and-recycling-program/cartridges-and-other-supplies.html



Brother също предлагат безплатно приемане на стари празни оригинални тонер касети на марката, но за съжаление в България това все още не е организирано добре и евентуално бихте могли да се възползвате от услугата през някой от реселърите и партньорите на Brother, ако те разбира се са готови да съдействат. Иначе от Brother България са предоставили тази възможност за своите реселъри и партньори. Ние от АРБИКАС също можем да ви съдействаме за предаване на оригинални консумативи Brother, като техен официален реселър.

Както вече споменах по-горе, за не всички от производителите има работещи програми по обратно приемане на оригиналните им изразходвани консумативи за България - било то тонери, касети, шпули, модули, мастилници. За съжаление доста от тях не представляват интерес за изкупуване от компании като нашата занимаваща се с рециклиране и репроизводство, поради една или друга причина. В този смисъл те представляват ненужен отпадък, който трябва да бъде предаден за обезвреждане и унищожаване. Това става срещу заплащане от Ваша страна, което покрива всички разходи по транспортиране и унищожаване и за него ще говорим по-долу.

От другата страна стоят НЕОРИГИНАЛНИТЕ (съвместими) касети. И тук проблемът е голям. И то не с касетите изработени от стари оригинални тела (рециклираните/ репроизведените), а по-скоро с новопроизведените съвместими (неоригинални) касети. В по-голямата си част те са китайско производство и са заляли пазара (не само нашия) с абсурдно ниските си цени. Техните тела в повечето случаи са изработени от доста по-нискокачествени пластмаси и компоненти. Самите им пластмасови корпуси са с доста примеси и добавки, което ги прави трудно и скъпо рециклируеми, да не говорим, че са с неясни физични и химически параметри, примерно електропроводимост и т.н. и съответно дори само като пластмаса никой не ги иска за рециклиране на суровината. Освен това те не подлежат на презареждане или последващо рециклиране/ репроизводство поради ниското им качество, или ако го позволяват, то е изключително трудоемко, енергоемко и нецелесъобразно.
При доста от тях компонентите и частите са хибридни, нестандартни и не може да бъдат подменяни със стандартни части. Или дето казва един наш клиент - "Китайските касети приличат на играчки от Зрънчо"... :) Да не говорим, че доста от китайските касети нарушават и патентни права, но това е друга тема, която сме засегнали тук.

Както можете да се досетите сами, интерес към изкупуване на старите китайски съвместими касети няма никой. А и се водят опасен отпадък поради вторичния остатъчен тонер в тях. Опасен отпадък, некачествени компоненти, композитна пластмаса, която поради сложния си състав от всякакви примеси никой не рециклира ! Пластмасите на китайските касети са тип 7, О или OTHERS (вижте статията ни за Видовете пластмаси и възможността за тяхното рециклиране). И веднага се сещате какъв голям се оказва проблемът с вече празните неоригинални (съвместими) китайски касети.

Да, китайските касети са евтини. Да, понякога работят и добре. Понякога достигат и капацитета си ... но само понякога :)
Разбира се, винаги когато е най-напечено, шансът такава касета да ви предаде е огромен.
В един момент ниската цена ще ви излезне през носа.
А и сега, като си давате сметка, че после ще трябва да инвестирате пари да предадете касетата за оползотворяване и обезвреждане (да, в този случай вие плащате !) нещата променят облика си. Цената за оползотворяване и обезвреждане варира от около 2,5 - 3 лв с ДДС на килограм и нагоре, в зависимост от фирмата, в която ги предавате.
То между другото и с тези фирми за оползотворяване и обезвреждане трябва да се внимава. Да не се окаже, че ви вземат парите и ги изхвърлят нейде зад гърба ви... Добре, че има уж някакъв регистър на сертифицираните компании. Търсете по код 160215* - Опасни компоненти, отстранени от излязло от употреба оборудване, или евентуално по код 080317* - Отпадъчен тонер за печатане, съдържащ опасни вещества.
В АРБИКАС може да ви предложим възможността да ни предадете старите си неоригинални (съвместими) касети срещу заплащане от ваша страна на 3 лв с ДДС на килограм. Става въпрос за касетите, които не са оригинални и не са рециклирани (репроизведни) от оригинално тяло. Транспортните разходи за доставяне на касетите до наш офис са за ваша сметка.

Моля имайте в предвид, че КАСЕТИТЕ СЕ ПРИЕМАТ ЕДВА СЛЕД КАТО Е ЗАПЛАТЕНА ТАКСАТА за обезвреждане! Измервате теглото на касетите, пускаме ви документ за плащане на таксата за съответните килограми, и при получена такса или доказателство че е преведена сумата, изпращате касетите към нас. След като получим касетите, от тук нататък ние ще се погрижим те да бъдат придвижени по законния начин към сертифицирана фирма притежаващи документи за извършване на дейности с този вид отпадъци за по-нататъшно оползотворяване и обезвреждане.

В АРБИКАС можем да ви предложим и възможността да ни предадете вашата ненужна стара офис техника - принтери, копири, факсове, многофункционални устройства и прочие. В зависимост от състоянието й, както и от конкретните модели, при интерес от наша страна можем да ви предложим заплащане по договаряне за някои модели машини, които бихме могли да ползваме за части. Конкретна цена за изкупуване на конкретна машина се дава след оглед и диагностика от наш сервизен техник, в зависимост от състоянието и. Ако машините не представляват интерес за нас, бихте могли да ни предадете старата си техника за скрап срещу заплащане от ваша страна на такса 1,50 лв с ДДС на килограм. Транспортните разходи за доставяне на техниката до наш офис са за ваша сметка.

Моля имайте в предвид, че ТЕХНИКА ЗА СКРАП СЕ ПРИЕМА ЕДВА СЛЕД КАТО Е ЗАПЛАТЕНА ТАКСАТА! Измервате теглото на техниката, пускаме ви документ за плащане на таксата за съответните килограми, и при получена такса или доказателство че е преведена сумата, изпращате техниката към нас. След като получим техниката, от тук нататък ние ще се погрижим тя да бъде придвижена по законния начин към сертифицирана фирма притежаващи документи за извършване на дейности с този вид електронни отпадъци и Излязло от Употреба Електрическо и Електронно Оборудване (ИУЕЕО) за по-нататъшно оползотворяване и рециклиране.


Как да различим дали една касета е оригинална или съвместима (неоригинална) ? Подобна информация можете да намерите в нашата статия Как да различим оригинална касета от съвместима (неоригинална) ?

Интересното е, че в член 10 от Наредбата за ИУЕЕО е казано : "Лицата, които пускат на пазара ЕЕО, отговарят за разделното събиране, транспортирането, съхраняването, предварителното третиране, подготовката за повторна употреба, рециклирането, оползотворяването и обезвреждането на ИУЕЕО, образувано от пуснато от тях на пазара ЕЕО", което преведено на прост език означава, че търговецът/ дистрибуторът, от който сте закупили новата си китайска касета после, след използването й, трябва да я приеме БЕЗПЛАТНО обратно, за да я оползотвори или обезвреди. Масово обаче търговците ОТКАЗВАТ категорично. Нали сме в България... Съответно няма кой да контролира спазването на закона и "пръчката" остава у вас.



Нормално би следвало да се отправи запитване по официален начин с писмо, с входящ номер към съответната институция (в случая мисля, че това е Регионалната инспекция по околната среда и водите - РИОСВ), която да даде становище и да издаде предписание на търговеца.
Естествено ще минат месеци докато тромавият държавен апарат отговори, ако въобще отговори. На това разчитат и търговците.

На някои потребители не им се занимава и директно изхвърлят празните касети в кофата за боклук. Забранено, но се случва.
Да, няма реално работещи контролни органи, но помислете за отпадъка - как замърсява, и какъв ефект ще има върху околната среда. Разгледайте статиите ни за Световните сметища за излязло от употреба електронно оборудване ... или пък статиите със Стресиращите и фрапантни екологични факти касаещи изхвърлянето на стари касети.


Тъпо е... не си изхвърляйте празните касети в кофата (уличните контейнери) ! В природата една касета се разгражда между 450 и 1000 години ! Това означава, че всички касети произведени някога и изхвълени на боклука все още стоят някъде захвърлени... Тъпо е да си режем клона на който седим !
Оставете това дали има контролни органи, дали са ви хванали, или дали някой ви е видял да си изхвърляте старите касети на боклука. Природата вижда всичко - и после се връща обратнo на нас. Поне в това отношение да проявим разум.

Това, което можете да направите в бъдеще е да НЕ купувате китайски касети. Закупете репроизведен продукт (рециклирана касета) с гарантирано качество - отново ще спестите средства, но и ще дадете своя принос за опазване на околната среда. Запознайте се със статията Защо да използвате неоригинални рециклирани (репроизведени) касети, а не нови съвместими китайски касети?

Ние, екипът на АРБИКАС следвайки нашата екологична насоченост предлагаме такива касети от 2004 година под бранда BEST IMAGE, повече за който можете да прочетете ТУК. Разбира се има и сходни алтернативи на пазара. Не е важно дали ще предпочетете нашия бранд. Важното е да закупите рециклиран/ репроизведен продукт и да спестите на природата малко неволи.