Какъв модел е касетата за принтера ми ?

Какъв модел е касетата, която ползва моя принтер ?

Доста често наши клиенти не знаят кой е модела на касетата, която ползва техния принтер. Съответно изпитват огромни затруднения да се ориентират как да го намерят и как да си поръчат нов консуматив за принтера си - било то тонер касета или мастилница за мастилоструйния им принтер. За това тук ще се опитаме да Ви помогнем да идентифицирате модела на касетата ( или касетите) за вашия принтер.

В общия случай вариантите да разберете модела на касетите за вашия принтер са три и ще разгледаме всеки един от тях:

1. Да отворите машината си и визуално да видите надписа с модела на касетата.
2. Да видите модела на принтера и по модел на принтера да намерите и какви консумативи ползва.
3. Да разгледате потребителското ръководство на машината и там да намерите модела на касетите, които ползва машината Ви.

По-долу ще опишем подробно всеки един от тях.

Нека първо внесем няколко допълнителни пояснения, които ще Ви помогнат.

Монохромните лазерни принтери (тези които принтират черно бял печат) имат или цяла тонер касета, или два модула - тонер касета (шпула) и барабанен модул. Всъщност монохромните принтери не печатат черно бяло, а само черно, но е на белия фон на страницата. :) Та, първият вариант на консуматива - цяла тонер касета, съдържа в себе си както тонера (това е ситен черен прах, подобен на брашно, но много по-летлив, повече информация за него вижте в статията ни Що е тонер), така и оптичния барабан. При други модели принтери тонер касетата и барабана са отделени в два модула - тонер касета и барабанен модул. Тонер касетата в този случай е всъщност само един пластмасов контейнер, в някои случаи с разпределителна ролка, в други, просто един контейнер наричаме шпула. Барабанният модул в някои случаи съдържа само барабана и зарядната ролка (или коротрон), в други случаи съдържа и разпределителна ролка. Или казано накратко при монохромните лазерни принтери имаме тонер касета или тонер касета (шпула) и барабанен модул.

При цветните лазерни принтери имаме 4 или 5 консуматива - четири тонер касети (по една касета за всеки от цветовете cyan, magenta, yellow, black) или във втория вариант 4 касети и един барабанен модул. Отново както при монохромните лазерни принтери, барабанът може да не се съдържа в тонер касетата, а да е изнесен в отделен барабанен модул.

Детайлна информация за принципът на печат при лазерните принтери можете да видите в нашите статии за Технология на печата при монохромните лазерни принтери и при цветните лазерни принтери .

На базата на монохромни лазерни принтери и цветни лазерни принтери има направени многофункционални принтери. Известни са в пространството още като многофункционални устройства, мултифункционални принтери, 3 в 1, 4 в 1, all in one, MFD (multi function device), МФУ (много функционално устройство). Защо 3 в 1 - има се в предвид функциите принтер, скенер, и копир. Като добавим и факс, става 4 в 1. Възможни са и други функции. При мастилоструйните принтери принципа на печат е по-различен и съответно се печати с мастило. Мастилото е течно, но повече информация за него можете да видите в статията ни Какво е мастило за принтер. При струйните принтери и струйните многофункционални устройства тип 3 в 1, 4 в 1 или All in one, имаме мастилници (патрони) с мастило. Мастилниците наричаме консуматива с мастило, когато той има и печатащи дюзи. Когато печатащите дюзи са изнесени в отделна част - печатаща глава имаме само патрони - това са буквално пластмасови контейнерчета съдържащи само течността мастило.

Но да се върнем на основната тема. Как да разберем модела на консуматива на принтера - било то тонер касета или мастилница ?

Вариант 1. Да отворите машината си и визуално да видите надписа с модела на касетата.

На нито една машина няма да можете да видите консуматива без да я отворите. Отваряте предния капак (при някои машини капакът е отгоре) и визуално виждате касетите. Може надписа им да се вижда без да се налага да ги вадите, но може и да се наложи да ги извадите, за да видите етикета. По долу даваме някои снимки и видеа за някои модели машини.













Кратко видео как се вади тонер касета CE255X от лазерен мултифункционален принтер HP Laserjet Pro MFP M521dn ТУК. При този модел имаме една тонер касета, барабанът е вътре в нея.

Кратко видео как се вадят мастилниците HP 652 black и color - F6V25AE и F6V24AE от мастилоструен принтер HP Deskjet Ink Advantage 1115 ТУК. При този мастилоструен принтер имаме черна мастилница и цветна мастилница. Дюзите са отдолу на главите - от там излиза мастилото, когато печати машината. Обърнете внимание - цветната мастилница е една - 3-те цвята cyan, magenta, yellow са в нея. Не са в отделни мастилници/ патрони. Има принтери, при които те са отделно.

Друго нещо на което трябва да обърнете внимание - има кратък номер на консуматива и с по-дребни символи пълен номер на касетата. Примерно за HP Laserjet Pro MFP M521dn на касетата от видеото горе виждате HP 55X, но всъщност до нея виждаме и пълния номер CE255X. Видно и от снимката по-долу:


По подобен начин е и с повечето консумативи. Прилагам някои снимки по-долу:







Както виждате номера на абривиатурата може да няма нищо общо с номера на точния модел на консуматива. И това е причина за грешки. За това, много важно:

НА ВАС ВИ Е НЕОБХОДИМ ПЪЛНИЯ НОМЕР НА МОДЕЛА НА КОНСУМАТИВА.

При някои брандове няма съкратени номера на консуматива. Като например Brother.
Кратко видео как се вади тонер касета TN-1090 и барабанен модул DR-1090 (тук консумативът е разделен на два модула) от лазерен принтер Brother HL 1222 можете да видите ТУК. При този модел имаме отделно тонер касета (шпула), и барабанен модул, в който се поставя шпулата.

Вариант 2. Да видите модела на принтера и по модел на принтера да намерите и какви консумативи ползва.

Тук на помощ ще Ви дойде статията ни Кои са марката и модела на принтера ми ? Вижте производителя (бранда) и модела на вашият принтер, копир, многофункционално устройство и по тях можете да намерите кои консумативи ползват.

Нашият сайт има търсачка за търсене на консуматива за Вашият лазерен принтер по бранд и модел на машината.
Имаме и търсачка за търсене на консуматива на струйния Ви принтер.

В съответната търсачка избирате първо бранда, след което модела на машината и Ви се листват видовете консумативи, които машината ползва. Избирате дадения консуматив - било то касета или барабанен модул и след като го изберете отивате на страницата на оригиналния консуматив, като там в табличка са изброени алтернативните продукти и услуги, които предлагаме за този консуматив - оригинални, неоригинални (съвместими), зареждане и прочие...

Вариант 3. Да разгледате потребителското ръководство на машината и там да намерите модела на касетите, които ползва машината Ви.

Ние българите не сме много по ръководствата, но там има полезна информация. :)

Ще дам пример с консумативите на Brother HL 1210W, случайно подбрана машина. По принцип би следвало да сте получили потребитеско ръководство или така наречения user manual/ user guide за вашия принтер при покупката му. Може да е бил във вид на книжка или записан на диска, на който са и драйверите му в производствената му опаковка, с която е дошла машината. Разбира се можете да го видите и в интернет на страницата на производителя:
https://download.brother.com/welcome/doc100172/cv_hl1210w_bul_usr.pdf
Както можете да видите сами, в съдържанието има цяла секция консумативи на стр. 50, където точно са написани моделите на консумативите на принтера.
Не че и на сайта на производителя не ги пише:

Честито ! :)

Нещо много важно което не трябва да се пропуска: номерата на моделите консумативи се различават за различните региони по света. Необходим Ви е номера на касетата за региона, от който е купена машината. Например, ако е купена от България, Ви трябва модела на касетата за нашия регион. Но например, ако е купена от САЩ, и Вие сте си я донесли в България, то консумативи за нашия регион няма да ви свършат работа. Трябват ви консумативи за регион North America, в който влиза САЩ. По принцип България е в регион EEU - East Europe, понякога в зависимост от производителя, може региона да е ME - Middle East, или пък просто EU. Трябва да се внимава.

Вероятно в помощ би Ви била и нашата статия Как да различим оригинална касета от съвместима ?

В общи линии, това е. Разбира се винаги съществува и 4-ти вариант да намерите кой е консуматива на принтера Ви - помощ от приятел :) В този случай можете
да се свържете с нас и ние ще Ви помогнем.

УСПЕХ !