BLACK FRIDAY  ( Черен Петък ) - OMG !

BLACK FRIDAY !

Black Friday ! Стреляйййй ! Купувай !!! Опустоши магазините…. Смело напред…. Нападай !
Реди се като фанатизиран камикадзе на неописуеми опашки ! Склонен дори към истерично насилие, за да защити правото си на тази покупка. Похарчи част или дори целия си месечен бюджет (а защо не два или три месечни бюджета… че дори може и кредит да изтеглиш) за нещо, което не е сигурно колко ти трябва и то точно сега !

КУПУВАЙ !

Важно е да има…. По много. Все повече. Все по-модерно. По-голямо. По-хубаво. По-лъскаво. С повече функции. От всичко…

Даже, ако имаш затруднение с времето, което да отделиш за тази жизненоважна задача може и отпуск да си вземеш. Даже не за 1 ден. Може за 2-3 дена, та да можеш да отделиш подобаващо внимание на новите си вещи и техните хипер животоспасяващи функции.

Е, тази истерия ми е най-любима. Особено пък в родната ни България, където всичко е толкова изкривено и потребителите са толкова лесно и безнаказано манипулирани.

Помислете върху няколко мои разсъждения по темата, без да ви ги натрапвам, и сами преценете доколко покупката си заслужава, доколко ви е необходима и то точно сега.


  1. Цена.
  2. Защо започвам с това ? Защото сме в България. Повечето хора са с ограничен бюджет и биха се зарадвали на наистина изгодно предложение. Обаче:

    1. Дали наистина предложението е изгодно? Хубаво е да имате информация преди истерията как се е движила цената на избрания продукт. Доста често се случва умишлено да се завишава уж нормалната продажна цена и продуктът да се предлага на намалена цена, която всъщност е сходна на истинската нормална цена.
    2. нимавайте с уж изгодните предложения за кредити… особено от по-малки компании.
    3. Вижте дали няма сходен продукт със сходни параметри на сходна цена… доста често под въздействие на лъскави реклами, оцветени табелки купувачът пропуска продукт който е сходен и дори същия, само защото цената му не е оцветена в промоционално червено или не е промотиран по някакъв начин. Доста често качествените и надеждни продукти нямат нужда от реклама.
  3. Качество
  4. Внимателно преценето качеството на купувания продукт, за да не окажете жертва на теорията за "планираното овехтяване". Доста от продуктите са със съмнително качество и правилно изчислен период на живот.

  5. Трябва ли ви този продукт изобщо ?
  6. Всички сме наясно с изцяло консуматорското мислене в напредналите държави. Смени телевизора си, който е с достатъчно голям екран, с добра резолюция, с всичките ви необходими функции с НОВ, по красив, с 2-3 функции повече, с известно подобрение на резолюцията (което обаче или местните кабеларки не предлагат като качество, или вие няма как изобщо да забележите на екрана). Похарчи едни, примерно, 1000 лева…. За какво ? Защото гледаш TV по 1 час вечер, когато си пребит след работа ? Или за да се направиш на велик (още по-не ми харесва думата “изфукаш”) пред приятели и познати ? Нещо съвсем са ни се разбъркали приоритетите и ценностите….

  7. Природата.
  8. Сега ще кажете клише… ми изхвърляйте тогава… всичко което не ви “кефи”, всичко което вече не ви звучи “модерно”... хвърляйте. Ако имате малко сиво вещество в мозъчната кухина помислете къде отива всичко това ? Защо е необходимо да се изхвърля нещо, което работи и предлага достатъчно добра функционалност ? Или кухината е само празна кухина ? Попрочетете малко за световните сметища за електронно оборудване, за замърсяването на почвата, въздуха, земята, водите… Човекът е единственото същество на Земята, което руши дома си. А да не забравяме, че Земята не е само дом на хората.


Не харесвам Black friday. Не искам да ползвам думата “мразя”. Не мразя никой и нищо. Но идеята на “Черния петък” не ми допада. Да се поощрява чисто безразсъдното консуматорство не ми е ОК. Подстрекава се естествената човешка лакомия, поставя се материалното над обикновеното и просто чисто и естествено човешко съществуване.
Скрития подтекст на всички реклами ми звучи еднородно: Купи преди да ти потрябва ! Купи което не ти трябва ! Купи го сега ! Граби с пълни шепи ! Ако не го купиш си лузър (каква хубава българска дума :) ), не си модерен, не си от бандата на нахаканите, модерните и лъскавите …

Не желая да бъда жертва на рекламната индустрия, която узурпира вниманието ни с всъщност безсмислени комерсиални слогани, с единствената цел да манипулират потребителя да си купи нещо, което всъщност не му трябва. И всичко това за пари… Хора, не всичко е пари. Клише, но ако в кухината ви е останало поне още мъничко разум, ще обмислите и ще разберете колко е вярно това.


Покрай истерията на черния петък покрай вас се случват много други, много по-важни неща.

Поспрете се и се огледайте.

Кой сте ? От къде идвате ? Къде отивате ? Сам ли сте ? Имате ли добри приятели, приятна компания, семейство, деца ? Щастливи ли сте ?

Успех !