Планирано овехтяване

       „Тъкмо изплатиш нещо и то спира да работи!"

       Ако тази реплика ви звучи познато, добре дошли в света на планираното остаряване. Това е бизнес стратегия, която планира замяната на продукта, който сте закупили, напълно умишлено и съзнателно, като овехтял или морално остарял, в точно определено от производителя време.
        От битовата електроника (телевизори, перални, хладилници и др.), през особено показателния случай на принтерите, все по-безумната надпревара в областта на дигиталните устройства (смартфони, таблети и т.н.), строителството, в безчет области можем да наблюдаваме проявленията на планираното остаряване.


       Тенденцията тръгва още от 1921 г. Когато производителите на осветителни крушки се договарят да намалят живота на произвежданите от тях изделия до 1000 часа, с цел повишаване на продажбите. И макар този картел да просъществува до 1939 г., то зададения стандарт остава до замяната на осветителните крушки с нажежаема жичка - с такива базирани на LED диоди.


       Изниква и идеята да се въведе планираното овехтяване със закон, като изход от Голямата депресия в Щатите. Утопичните схващания са на икономистът Бърнард Лондон. Идеята не се възприела, докато през 50-те напредничави мозъци не решили да заменят държавната принуда със... съблазън. “ да втълпим на потребителя желанието да си купи нещо малко по-ново, малко по-добро, малко по-рано, отколкото има нужда” - мисълта е на индустриалния дизайнер Брукс Стивънс.
       Критици също не липсвали и още през 1960 г. в своя труд „Производителите на боклук" социологът Ванс Пакард осъжда „систематичните опити на бизнеса да ни превърне в прахосващи, затънали в дългове, перманентно недоволни индивиди". Пакард определя два начина за постигане на планираното остаряване - чрез използване на евтини и неустойчиви материали, съчетани с лоша сглобка, или чрез простото излизане на продукта от мода. При първия метод, продукта просто се разваля, докато при втория има психологически аспект на остаряването - Даден продукт все още е напълно годен за употреба, просто вече в съзнанието на потребителя той няма ореола на нов, привлекателен, шикозен и т.н., защото се е износил като символ на висок статус. Класически пример са облеклата с тяхната сезонна смърт, а все повече и дигиталните устройства.
       Като всяко нещо и този бизнес модел си има добри и лоши страни - Планираното остаряване нанася значителни щети на обществото. Някои от негативните последствия са повече отпадъци, замърсяване на природата, експлоатиране на повече природни ресурси. Към всичко това добавяме и склонността на хората към неразумно харчене и импулсивни покупки, което често води до сериозна лична задлъжнялост. От друга страна води до технологичен напредък, материално благосъстояние и икономически растеж.


       Заложеното остаряване е повсеместно и в компютърната индустрия. Новите устройства и софтуери работят със старите, но не и обратното. В един момент компаниите просто прекъсват ъпдейтите и поддръжката на старите технологии. При принтерите - в повечето принтери има чип, който блокира машината след определен брой отпечатани копия, въпреки че функционално тя е напълно здрава. (Xerox Phaser 3040).
       Да не говорим за хилядите примери, когато дадена машина, колкото и да е добра, не може да бъде подкарана под нова операционна система; или липсва порт, или софтуерна поддръжка.... и така хиляди и милиони РАБОТЕЩИ машини са изхвърлени просто, защото не може да се ползват на новите компютри и софтуерни платформи.
        Да не говорим, че всяка по-нова машина е с по-скъп консуматив... касетите стават все по-малки (както физически, така и като капацитет), и все по-скъпи. Примери много, както за мастилоструйните касети, така и за касетите за лазерни принтери. Примерно мастилница 51645 е с 40 мл мастило. В момента актуална мастилница е HP 652 е 6 мл. Цената на нова 51645 бе около 46 лв без ДДС през 2005 година, постепенно бе увеличена - 2009 година - 51 лв без ДДС, 2014 - 56 лв без ДДС; 2015 - 61 лв без ДДС; 2016 - 68 лв без ДДС; 2017 - 75 лв без ДДС, 2018 - 84 лв без ДДС. Мастилницата е за около 930 копия при 5%. HP 652 - F6V25AE e 6 ml. Уж ги дават за 360 страници, но това няма как да стане. Направете проста аритметика как 51645 с нейните 40 мл е за 930 копия и как 6 мл по същата логика (спомнете си от математиката просто тройно правило...) биха стигнали за едва 139 страници... колкото и да е променена технологията, по-малка капката и незнам какви си други обяснения, НЯМА КАК ДА СТАНЕ !. Освен всичко останало HP 652 през 2018 е 22 лв без ДДС. Ако съотнесем въпросните реални 139 копия към 930 на 51645 касета, то ни биха били нужни 6,7 глави 652 за напечатване на съшите копия, което прави около 147 лв...
        В горното можете да се убедите и нагледно като прегледате нашата статия за Капацитета на мастилоструйните глави.

        При касетите за лазерни принтери е същото - намалява се капацитета, цената на копие нараства...

Всичко вече е въпрос на пари и бизнес. Губещия са хората и природата.


        От екологична перспектива, европейската консумация на природни ресурси се е увеличила с около 50% за последните 30 години; всеки от нас консумира еквивалента на 43 кг. природни ресурси всеки ден, сравнено с 10 кг. на човек в Африка. Когато ремонтирате вашата техника, когато рециклирате и връщате суровините за повторно използване, вие пестите ценни природни ресурси и опазвате околната среда. Какво допринасяте за природата ако презареждате своите касети сме описали подробно тук.
        Бързата смяна на продукти и пазаруването на кредит се обуславят и поощряват взаимно, което води до безпрецедентни нива на лична задлъжнялост. Печална практика е, въпреки съществуващите забрани, боклуци да се изнасят в страни от Третия свят. В Гана електронните отпадъци се представят като „втора ръка" компютри за преодоляване на дигиталната пропаст. Но 80% от тях са непоправимо развалени, т.е. неизползваеми. Единственото, което бедните местни жители могат да направят с тези планини от отпадъци, е да ги изгарят, за да извличат ценни метали от кабелите и платките. А това води до ужасни последствия за околната среда и здравето на населението. В тази статия сме ви разказали подробно за едно от световните сметища - Агбогблоши в Гана.
        Един от начините да се намали замърсяването е рециклирането на тонер касетите и мастилниците, които се използват от печатащите устройства. Вместо да се изхвърлят старите, генерирайки голямо количество отпадъци, можете да ги напълните, при това на доста по-добра цена, отколкото оригиналния консуматив, или да ги предадете за рециклиране.
        В статията са ползвани материали от : https://www.webcafe.bg/webcafe/parite/id_462043828_Kupuvay_za_da_hvarlyash