Monthly Archives: July 2018

  1. Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ?

    Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ?

    Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ?


    Безспорно няма нищо вечно и идва момент, в който стария Ви принтер се поврежда. Дилемата е дали да ремонтирате стария или да закупите нова машина?

    Новите машини са по-компактни, по-бързи, по-съвременни във всяко отношение (дизайн, функции, бързодействие...) и съвместими с новите операционни системи. Предлагат се на примамливо ниски цени и гаранция 1-2-3 години в зависимост от производителя.

    Тогава защо да се чудим ?

    По-старите машини са с доста по-евтин консуматив, подлежат на поддръжка, тя е значително по-евтина, а самите механики са по-издръжливи. И това е валидно не само за принтери, но и за многофункционални машини (МФУ*), и копири. Рядко излиза на пазара нова машина с надеждна механика, евтина поддръжка и ниска себестойност на копие... и то по разбираеми причини :)

    Така че не бързайте. Не се хвърляйте на примамливи промоции и визуално красиви машини. Вземете внимателно решението си.
    Read more »
  2. Видовете принтерни касети на пазара, спазването на патентни права, или каква касета да си купя

    Видовете принтерни касети на пазара, спазването на патентни права, или каква касета да си купя

    Тъй като напоследък се навъдиха всякакви тонер и мастилени касети на пазара (бели, червени, зелени, еко, меко, супер, мега и прочие...), продават се от всеки - фото студия, книжарници, сладкарници и бръснарници... , това в кръга на шегата, бяха констатирани редица нарушения на патентни права, бяха публикувани смущаващи факти около генерирането на отпадъци, хората се колебаят кое е клонинг, кое фалшификат, на кое може да се доверят и кое е за предпочитане.
    Tук ще ви обясним всичко кратко и ясно, за да можете правилно да се ориентирате в джунглата от информация.


    1. Нова Оригинална касета – или още наричана OEM (Original Equipment Manufacturer) – това са касети които са произведени от производителя на техниката. Примерно оригиналните касети за принтери HP (Hewlett Packard), са произведени от самите HP, носят техния бранд и лого, защитени са от патентни и интелектуални права.


    2. Нова Съвместима касета – нова неоригинална касета, произведена от различен от оригиналния производител. Примерно касета на компанията TF0, но за принтер HP.
    Read more »
  3. 5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/

    5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/
    Напоследък много се навъдиха китайски съвместими касети. И естествено се продават много поради примамливо ниските си цени. Очакваме скоро да станат две за левче... :) Няма да задълбаваме много, а ще изтъкнем няколко кратки и основателни причини да не си купувате такива ментета.

    1. Китайските касети са със съмнително качество. Има доста доставчици на такива касети, качеството на които много варира, но масово търговците търсят възможно най-ниската доставна цена, което неминуемо води и до занижаване на качеството. Под ниско качество разбираме както явни, така и неявни проблеми:
    1.1. По-малко количество тонер, което няма как да разберете, без да се разглоби касетата, съответно касетата издържа по-малко копия. Съответно вие това го разбирате след време едва след като свърши касетата. Улисани от работата, я се усетите, я не... дори да се усетите дали ще искате да инвестирате време и нерви в разправии ? Свидетели сме били на нови китайски касети които в контейнера си са имали 50-60 грама тонер при необходимо количество над 150 грама, за постигане на предписания от производителя на техниката капацитет на касетата. Виждате разликата е огромна;
    Read more »
  4. Агбогблоши - световното сметище за електронни отпадъци

    Агбогблоши - световното сметище за електронни отпадъци

    Агбогблоши (Agbogbloshie) се нарича търговски район на лагуната Корле на река Одау, близо до центъра на Акра, столицата на Гана. В близост до бедняшкия квартал Old Fadama, Агбогблоши се е обособил като сметище за автомобилни и електронни отпадъци (дигитален боклук, e-waste, waste electrical electronic equipment - WEEE).


    Някои източници твърдят, че има организиран нелегален внос на електронни отпадъци от развитите страни. Факт е, че сметището, се увеличава непрекъснато и на територията му се обработват милиони тонове електронен боклук, всяка година. Международните проучвания обаче, не успяха да потвърдят тези твърдения, наречени “измамата с електронен боклук” от организацията WR3A (World Reuse, Repair and Recycling Association).



    Най-изчерпателното проучване на търговията с употребявана електроника в Нигерия, финансирано от Програмата на ООН
    Read more »