Различните капацитети при мастилените касети (мастилници) и патрони

Различните капацитети при мастилените касети (мастилници) и патрони

Когато искат да закупят мастилена касета, първото предизвикателство, пред което са изправени повечето потребители, е да намерят подходящата касета на добра цена. В големите вериги магазини може да се загуби твърде много време в търсене на правилното мастило, за да се открие, че касетата дори не се държи налична на склад.
Още повече, ако не сте и сигурни в това кои са правилните касети за принтера Ви, задачата да се намери правилното мастило може да изглежда безнадеждна.
В повечето случаи за даден принтер има няколко варианта за мастилени касети (някои ги наричат още мастилници, мастилени глави или просто мастило, макар че последното не е правилно защото под мастило може да се има в предвид самата течност използвана вътре в мастилницата, но това е обект на друга статия).
Правилният първоначален избор на машина ще ви гарантира добра себестойност на консуматива в последствие.
Както винаги сме обръщали внимание, потебителите които се доверяват на АРБИКАС винаги могат да разчитат на безплатна професионална и компетентна консултация при избора на машина, както и на редица други предимства, които можете да видите тук

В тази статия ще разгледаме различните капацитети при мастилените касети и как се постигат от производителите. Тоест какво се крие под капачката на мастилото и какво да ви говорят цифрите от милилитри които се споменават в спецификациите. Какво да избягвате и какво да търсите.

Нека погледнем от близо две мастилени касети на популярни в момента машини на CANON - CANON PG 510 (дясно) и CANON PG 512 (ляво), които са съответно за 220 и 400 страници (при 5 % покритие на листа)

И с просто око се вижда, че тампончето (наричано от някои и гъба) с мастило на PG 512 (ляво) е по-голямо като физически размер, което означава че би могло да поеме по-голям обем течност и е по-напоено.



Дори и капачетата са съобразени с намалените размери на тампоните - в дясно капачето на главата с по-малък капацитет има вертикални издатъци под самия капак които да притискат по-ниското на височина тампонче. При някои модели на някои производители дори самите контейнерчета където се поставят тампончетата са разделени умишлено с допълнителна пластмасова преградка, като по този начин се получава и хоризонтално ограничаване.


На горната снимка можем да погледнем тампоните и извън самите мастилници. При тези модели, по-високия капацитет се постига с увеличаване на мастиления тампон и съответно количеството мастило в него. Както сами забелязвате тампончетета и на двата капацитета биха моли да поемат още мастило, особено по-малкия - вижда се че почти не е напоено - белите участъци по тампона преобладават. Както се сещате ако са добре напоени с повечко мастило, няма да ви се наложи да си купите друга нова мастилница по-скоро, а не това е целта на производителя... нали ? :) И това е при всички производители.

Как стоят нещата при цветните мастилници? Аналогично... Вземаме за пример по-долу глави CANON CL 511 и CANON CL 513, съответно за 244 и 350 страници (при 5 % покритие на листа)



Както черните мастилници, така и при цветните имаме намаляване на размера на мастиления тампон и количеството мастило в тях.



Капачетата отново са съобразени с размера на тампоните... :)
При мастилниците на HP, имаме и намаляване на размера на гнездата. Затова пък капачетата остават едни и същи!



Отворили сме една HP 650 и една HP 901XL цветни мастилници, които са съответно за 200 и 360 копия.

За онагледяване намалението на размера можем да видим и една HP 21 мастилница.



Тук рестрикциите са фрапантни, по-голяма част от мастилницата е празна - умишлено преградена с вертикална пластмасова преградка. Да не говорим че тампончето в горния си грай е изцяло бяло, тоест няма мастило....

Изводите които можем да направим са, че производителите използват едни и същи тела на мастилниците, като при по-малките капацитети се използват по-малки тампони, като при HP се ограничава пространството чрез хоризонтални ограничители, а при CANON - вертикални. При някои модели и производители ограниченията са и вертикални и хоризонтални... да не се разпечатим много :)
Много е важно, както вече споменахме, при първоначалния избор на машина да се преценят и споменатите по-горе тънкости и подробности, за което можем ние да ви помогнем и насочим за "по-малкото зло".
При последващи зареждания на мастилоструйните консумативи при нас в АРБИКАС, ние премахваме хоризонталните ограничители, подменяме капачетата ограничаващи вертикално, и напояваме тампончентата с максималния обем мастило, което могат да поемат. Разбира се има мастилници които не го позволяват, но ние ще ви насочим при първоначалния избор.

Успех !