Кои са марката и модела на принтера ми ?

Кои са марката и модела на принтера ми ?

Какво значи марка на принтера ?

Марката на принтерът Ви е всъщност наименованието на производителя, който е направил вашата машина. Нарича се още и бранд. Примерни марки са HP (Hewlett Packard), Canon, Epson, Samsung, Lexmark, Xerox, Brother, Kyocera, OKI и други.

Какво значи модел на принтера ?

Модела на принтера е точното наименование на принтера. Примерно HP Laserjet P2055dn. Тук HP e марката (бранда), а Laserjet P2055dn е конкретния модел принтер.
Различните производители имат различни серии продукти които е възможно да са нещо общо в изписването на модела. Примерно линията с монохромни лазерни принтери на HP са Laserjet. Цветните им принтери са Color Laserjet. По аналогичен начин лазерните принтери на Canon са LBP. Например Canon i-SENSYS LBP6030. Многофункционалните утройства на Canon са i-SENSYS MF, примерно Canon i-SENSYS MF411dw.
Монохромните принтери на Brother са HL, примерно Brother HL-L2300D.

Какво означават буквите след модела ?

Най-често срещаните букви след модела на принтера имат определено значение, като показват известна част от функционалностите на машината. Например:
d - идва от duplex (дуплекс) - това е фунцкията за автоматично двустранно печатане.
n - идва от network (мрежа) - това показва възможността на машината за жична свързаност към локална мрежа.
w - идва от WiFi (безжична мрежа) - това показва възможността на машината за безжична свързаност.
c - идва от Color (цветна машина) - това показва, че машината може да печати цветно.
h - идва от hard disk (твърд диск) - това показва, че машината разполага със собствен диск.
Има и доста други абривиетури, които може да варират според производителя. Възможно е някои да са изписани с големи букви, други с малки. Възможно е някои от тях да не се ползват от даден производител, което не означава че машината няма въпросната функция. Например цветните машини на HP нямат "c", а са цветни, но пък серията на HP го показва - Color Laserjet. Има и други примери.

Къде мога да намеря пълното наименование на принтера ми - точна марка и модел ?

По принцип бранда (марката) са разположени на фронтално и видно място. Не така обаче седи въпросът с точния модел.





Той може да е някъде с по-дребен шрифт на предния капак, или някъде върху горния капак.





В редки случаи можете да намерите точния модел единствено на задния капак на машината, където се съдържа пълната информация за машината - Производител, модел, сериен номер, продуктов номер, кога е произведена, къде е произведена, каква е мощността й, колко волта е, какъв ток консумира и прочие информация.



Имайте предвид че някои производители посочват на задния етикет продуктов номер. Той е различен от модела, но на практика продуктовия номер е уникален и по него точно може да се установи точния модел. Пример:



На кратинката горе виждате етикета на HP LaserJet Pro 300 color Printer M351a и там е посочен продуктовия номер на машината - CE955A.

Защо е важно да знам точната марка и модел на принтера ми?

Тъй като всеки принтер работи с конкретна серия касети, трябва да сте сигурни, че купувате подходящите касети за принтера за вашето устройство. Ако случайно купите грешни касети за вашия принтер, няма да можете да печатате! Да не говорим че можете да загубите и пари, тъй като най-вероятно няма да можете да върнете сгрешените консумативи, поради нарушаването на опаковката и търговският им вид. Имайте в предвид че ДОРИ ЕДНА БУКВА да спестите от модела, може да ви доведе да грешка ! Конкретен пример:
HP Laserjet P1005 и HP Laserjet 1005. Както виждате има разлика само една буквичка "P", а машините са коренно различни, на съвсем различни механики, със съвсем различни консумативи и съвсем различни резервни части.

Какви други грешки са възможни ?

Доста честа грешка е използването на думата ксерокс като нарицателно за копирна машина. Ксерокс всъщност е Xerox - един от световните производители на принтери и копирни машини. В този смисъл звучат куриозно изречения от сорта "Ксероксът ми е Canon". Правилното е "Kопирът (или копирната машина) ми е Canon. Да бранда Xerox е много отдавна на пазара и повечето хора са свикнали че ксерокс и копир е едно и също, но това не е така. От тази гледна точка Xerox 3020 и копир Canon 3020 са съвсем различни неща.

И така, вече знаете марката и моделът на принтера/ копира Ви.
Сега спокойно можете да видите зарежда ли се вашата тонер касета и варианти за съвместими и оригинални еквиваленти за нея.
Или пък да ни се обадите и да ни попитате за резервни части, или каквото друго ви е необходимо за вашият принтер.