Превенция и ограничаване разпространението на корона вируса COVID-19

ИНСТРУКЦИИ


Превенция и ограничаване разпространението на корона вируса
Обща информация за корона вируса COVID-19


Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като
респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV).

Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки/аерозоли, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене и са вдишани от друг човек. nCov-19 се разпространява с изключително бързи темпове.

Предаването на коронавируси в човешката популация се извършва главно по два начина:

  1. Чрез вдишване на летливите капчици, излъчвани от хора, заразени с вируса, когато говорят, кихат, кашлят или дишат. Този режим на предаване е най-често срещаният и този, който причинява най-много инфекции.

  2. Чрез физически контакт с ръце, повърхности, храна или замърсени обекти. Например, той може да бъде решаващ: докосване на бутони, телефони, дръжки или тоалетни, или споделяне на съдове, прибори за хранене и др.

Заболяването COVID-19 не е твърде смъртоносно и в мнозинството от случаи протича като грип или пневмония;
Рискови фактори за тежко протичане са на възраст над 65 г., подлежащо хронично заболяване, мъжки пол, тютюнопушене;

Не е известно дали се развива траен имунитет след преболедуване и оздравяване.

Как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, вирусът направлява хода на инфекцията, но изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника. За момента се знае, че nCov-19 навлиза и се размножава в епитела на дихателните пътища.
При повечето хора се наблюдава локална възпалителна реакция като отговор на имунната система. При възрастни и увредени хора обаче, имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира.


Коронавирус: Симптоми

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане.
В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.


Мерки за превенция

Мерките за профилактика срещу инфекцията с новия коронавирус и тези, които ограничават разпространението на вируса, трябва да се предприемат от всички, особено от болните, независимо дали са диагностицирани с този вирус или имат клинични прояви, характерни за него.

  • Избягване на градски транспорт;
  • Избягване докосването на повърхности на обществени места.
  • Редовно измиване на ръцете със сапун и топла вода и дезинфекциране, чрез използване на дезинфекционни разтвори на алкохолна основа (с поне 60% алкохол) специално предназначени да не дразнят кожата, преди хранене, след използване на тоалетната и др. Ако не можете да миете ръцете си, дръжте пръстите си далеч от очите, носа и устата.
  • Избягвайте кашляне и кихане в ръцете, препоръчва се това да става в свивката на лакътя и, ако не е възможно, незабавно извършване на хигиена на ръцете, без да докосвате повърхности.
  • Използването на носна кърпа за кихане не изключва измиването на ръцете след изхвърлянето им в кошчето.
  • Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.
  • Ограничаване на контактите с хора.
  • Висока гражданска отговорност и поведение при опасни инфекции:

    • при Живеещи в едно домакинство;
    • Пряк физически контакт с болен (например докосване);
    • Незащитен директен контакт със секрети на болен (при кихане, кашляне и т.н.);
    • Пребиваване в една и съща стая на разстояние по-малко от 1,5 - 2 m и с продължителност над 15 минути;
    • Медицински и лабораторен персонал, който оказва грижи за болен;
    • Общ полет със самолет с болно лице;
    • Пребиваване на летище;
    • Използване на обществен транспорт;
  • Правилна вентилация на затворени пространства (чакални, класни стаи, градски транспорт, конферентни зали, и др.).
  • Правилна вентилация на офис сгради, които имат структура на открито или общи работни пространства;
  • Правилно носене на защитна маска и смяна през кратки интервали от време.
  • Избягвайте пътуването до засегнатите райони.

Инструкции за правилно поставяне на защитна маска

Маската трябва да се поставя плътно, покривайки устата и носа, и обхващайки брадичката.
Металният ръб в горната част, трябва да бъде фиксиран възможно най-високо върху носа, без да пречи на дишането.
Маската трябва да се отстрани без докосване на предната част. Веднага след като се отстрани, трябва да се извърши хигиена на ръцете, като се използва вода и сапун.
Маски трябва да носят хора, които имат симптоми и хора, които предоставят медицински грижи на болни хора.


Терапия

Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на новия коронавирус.

Какво да правим, ако се съмняваме за инфекция с коронавирус?

В България към момента за новия коронавирус могат да бъдат изследвани граждани с проявени симптоми като:

  • Висока температура (над 38◦С);
  • Тежка респираторна инфекция с кашлица и трудности в дишането;
  • Начална пневмония.
  • Допълнителни фактори са: пътуване в райони с епидемичен риск през последните 14 дни или са хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана инфекция COVID-19.

Пробите се вземат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория.
Изследването е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Човек, който се съмнява за инфекция с коронавирус, трябва да:

  • се обади на лекуващия си/личен лекар;
  • се изолира от другите хора;
  • постави незабавно маска на лицето си.v

Какви са потенциалните усложнения при инфектиране с новия коронавирус?

  • Респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV);
  • Тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV);
  • Пневмония, която не отговаря на стандартното лечение с антибиотици;

Какво не трябва да правя, ако се съмнявам за инфекция с новия коронавирус?

Следните мерки НЕ са ефективни срещу COVID-2019 и могат да бъдат вредни:

  • Пушене;
  • Приемане на билкови лекарства;
  • Носенето на няколко маски едновременно;
  • Приемане на самолечение като антибиотици.

Във всеки случай, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано, за да намалите риска от развитие на по-тежка инфекция и не забравяйте да споделите с вашия лекар, ако сте пътували наскоро.

Има ли вече създадена ваксина срещу коронавирус?

В момента глобалната надпревара с времето е създаването на ефективна ваксина – една от най-ясните стратегии за спасяване на живота в следващите години. Към момента компанията Inovio е разработила продукт, който използва малки части от РНК на вируса с цел да бъдат представени на имунната система и да се развие имунитет срещу целия вирус. Това е първата обещаваща стъпка, но технически е много далече от ваксина. Подобно на други лекарства, ваксините изискват дълъг процес на тестване, за да се провери дали наистина защитават хората от болести и го правят безопасно.

Инфекцията прави ли хората защитени от повторно боледуване?

Дали пациентите развиват антитела след инфекция с новия коронавирус, които ще ги предпазят от бъдещи инфекции, все още е загадка. Проучванията на пациенти с други вируси от семейството показват, че анти-коронавирусните антитела не съществуват много дълго в кръвта на оздравелите. Много ниските или липсващи нива на антителата не са достатъчни за предпазване от нова инфекция.

Може ли коронавирус да се предава по повърхности като дръжки на врати и колко дълго оцелява върху тях?

Ако пръски, съдържащи вируса, попаднат върху повърхности или с ръце бъдат пренесени върху тях, някой друг също може да се зарази, докосвайки тези повърхности и след това лицето си (очи, уста, нос). Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности – дали часове или дни, на този етап информацията е противоречива - между 6 и 14 часа, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често.

Пръскането на тялото с алкохолни разтвори и белина ще унищожи ли коронавируса?

Не, използването на дезинфекциращи разтвори за повърхности върху тялото, не могат да окажат влияние върху вируса, който вече е проникнал в тялото. В същото време тези разтвори може да увредят кожата, лигавиците ви (очи, уста, нос) или дрехите Ви, затова не се препоръчва използването им върху тялото.

Климатът и температурата оказват ли влияние върху разпространението на коронавирус?

Все още не е известно дали сезонните температурни промени повлияват разпространението на вируса, за разлика от вируси като грип.

Може ли човек да се разболее, ако консумира храна, приготвена от болен?

Да, възможно е, ако пръски от слюнка на болен човек при кашлица или кихане попадне върху храната. Измиването на ръцете преди приготвяне и консумация на храна е превантивна мярка за разпространението на вируса.

Какви са разликите между коронавирус и грип?

Инфекциите с корона вирус и грип споделят подобни симптоми, които правят трудно диагностицирането им без да бъдат направени специфични тестове. Докато тестовете за грип са широко разпространени, тези за коронавирус не са общо достъпни. Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото. Всеки, който се съмнява за инфекция с коронавирус, или са имали контакт с болен човек, трябва да се обърнат към личния си лекар.

Кое е най-ефективно за предпазване от коронавирус?

Заедно с измиването на ръцете и избягване докосването на повърхности на обществени места, използването на маска за сега е сред най-ефективните средства за защита.


Може ли коронавирусът да се предава по полов път?

Към момента се смята, че единствените начини за предаване на вируса са по въздушно-капков път и орално-фекален път.

Колко дни е инкубационният период на коронавируса?

Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 14 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Възможно ли е болните от коронавирус да се възстановят напълно?

При голяма част от заразените пациенти инфекцията с коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около седмица. Въпреки това, при по-възрастни и увредени хора, с диабет или ракови заболявания, както и такива с имунодефицити, инфекцията може да протече тежко.

Съществува ли ваксина, която да предотврати тази дихателна болест?

За момента не съществува ваксина, но учените продължават да работят по въпроса.


Новият коронавирус 2019-nCov, временно наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек. Новият коронавирус, открит в Китай, е генетично тясно свързан с вируса на SARS (вирус на тежкия остър респираторен синдром произхождащ от котки – циветки) от 2003 г. и изглежда има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

Хора без симптоми също могат да са преносители!

Тревожно е и това, че при някои пациенти остава напълно неясно как са се заразили, т.е. не може да се установи източникът на инфекцията. Последното е в подкрепа на тезата, че също и хора без никакви симптоми могат да са преносители на заразата.

Какво може да направи всеки един от нас?
Ето кои са конкретните мерки, които гарантират индивидуалната защита от заразата:

  • предпазни мерки като избягване на настинка;
  • правилна вентилация в помещението и лична хигиена;
  • избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане;
  • поддържайте дистанция спрямо заболелите (един до два метра);
  • поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища;
  • редовно и внимателно мийте ръцете си (най-малко 20 секунди със сапун, до китките);
  • избягвайте ръкостисканията и прегръдките;
  • изработвайте си самозащитни рефлекси: натискайте бутона на асансьора или ключа за лампата например с лакът, вместо с пръсти;
  • избягвайте оживените места и масовите събития, поставяйте си приоритети;
  • докосвайте по-рядко лицето си или лицата на приятели и роднини;
  • не докосвайте с пръсти устните си, очите и носа си. Също така избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете до повърхности на публични места;
  • при необходимост слагайте ръкавици, перете ги или ги сменяйте ежедневно;
  • не кихайте в ръка, не използвайте дланта на ръката си, а в сгъвката на лакътя;
  • изхвърляйте бързо използваните хартиени носни кърпички;
  • използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете със сапун или друг дезинфектант. Знайте, че предпазните маски са твърде малка защита; от дишането те се овлажняват, и само след 20 минути губят защитните си свойства - затова те трябва да се използват и сменят на често.
  • безопасни практики за хранене. Използване на прибoри за еднократна употреба на обществени места.Използване на лични прибори. Старателно готвене на месо и яйца при домашни условия. Хранене индивидуално, и после почистване на мястото;
  • обърнете внимание на треската, кашлицата и други симптоми. Ако имате някой от тези симптоми, моля незабавно потърсете лекарска помощ
  • останете у дома до края на инфекцията, избягвайте контакт с други хора, покривайте устата и носа с носна кърпичка при всяко кихане или кашлица (и разбира се веднага след това хвърляте кърпичката), внимавайте да дезинфекцирате предметите и повърхностите, докоснати и достъпни за всички: това са основните предпазни мерки, които трябва да следва човек с коронавирусна инфекция, за да избегне замърсяването на някой друг.

Какво могат да направят работодателите?

  • могат да осигурят възможности за работа от къщи, т.нар. homeoffice; това важи в най-голяма степен за болните или застрашени служители те би трябвало да останат у дома
  • избягване на дейности в местата с много хора
  • служителите с остри симптоми на заболяване на дихателните пътища (например кашлица или затруднения с дишането) или тези, които се разболяват в течение на деня, трябва веднага да бъдат отделени от другите и да бъдат изпратени вкъщи
  • фирмите трябва да се погрижат за доброто качество на въздуха по работните места и в общите помещения
  • работодателят трябва да осигури и възможности за поддържане на хигиената на ръцете - сапун и хартиени кърпи, но и препарати за почистване на клавиатурата на компютъра на спиртна основа около 60%
  • повърхностите на работното място трябва редовно да се почистват
  • пода в помещенията и тоалетните желателно да се обработва с препарати съдържащи хлор
  • служителите, които се чувстват добре, но член на семейството им е заразен с коронавирус, трябва да уведомят работодателя си
  • работодателят трябва да установи кои са възловите позиции за пълноценното извършване на работата и да се погрижи за осигуряването на заместници; в такъв случай отсъствието на определен човек няма да застраши или да повлияе на ефективността на работата във фирмата/ организацията.
  • работодателите и работниците трябва да се запознаят с указанията и препоръките за пътуване за всяка дестинация, при командировка.v
  • фирмите трябва да посъветват служителите си преди потеглянето на път да се изследват за симптоми на остро дихателно заболяване и в случай че са болни да си останат вкъщи
  • който се разболее по време на пътуване, трябва незабавно да уведоми своя ръководител

От 11 февруари Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус.
На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), можете да получите информация от лекар-епидемиолог.

При грипоподобни симптоми, не трябва да се влиза в сградите на лечебните заведения, а да се обаждат на телефоните на личните си лекари, на телефоните на неотложните кабинети или на тел. 112.

Още актуална информация за COVID-19 можете да намерите: