Видовете принтерни касети на пазара, спазването на патентни права, или каква касета да си купя

Тъй като напоследък се навъдиха всякакви тонер и мастилени касети на пазара (бели, червени, зелени, еко, меко, супер, мега и прочие...), продават се от всеки - фото студия, книжарници, сладкарници и бръснарници... , това в кръга на шегата, бяха констатирани редица нарушения на патентни права, бяха публикувани смущаващи факти около генерирането на отпадъци, хората се колебаят кое е клонинг, кое фалшификат, на кое може да се доверят и кое е за предпочитане.
Tук ще ви обясним всичко кратко и ясно, за да можете правилно да се ориентирате в джунглата от информация.


1. Нова Оригинална касета – или още наричана OEM (Original Equipment Manufacturer) – това са касети които са произведени от производителя на техниката. Примерно оригиналните касети за принтери HP (Hewlett Packard), са произведени от самите HP, носят техния бранд и лого, защитени са от патентни и интелектуални права.


2. Нова Съвместима касета – нова неоригинална касета, произведена от различен от оригиналния производител. Примерно касета на компанията TF0, но за принтер HP.


2.1. В зависимост от технологията съвместимите касети може да нарушават или да не нарушават правата и интелектуалната собственост на ОЕМ производителя – дали по отношение на корпуса, дали по отношение на компонентите и тяхната връзка помежду им и с машината. Масово се изменят корпусите, за да се избегне нарушаване на патенти. Намират се и други технологични решения за да се постигне фунционалността на ОЕМ касетата, но без да се нарушават патенти. В общия случай обаче рядко се среща напълно легална съвместима касета, или ако се намери е на значително по-висока цена от евтините китайски ментаци наводнили пазара.

3. Рециклирана касета – или още наричана възстановена, преработена или репроизведена (remanufactured) – касета произведена като се ползва старо изразходено оригинално (ОЕМ) тяло, но с подменени/ почистени компоненти и заредена с тонер.


Такива касети се предлагат най-вече от компании различни от оригиналния производител, но има и рециклирани касети които са произведени от оригиналния производител по негова програма за обратно предаване на изразходените касети.

4. Фалшификат – неоригинални (съвместими) касети, произведени от различен от оригиналния производител, но напълно наподобяващи външния вид на оригиналната касета (пълни клонинги). Тези ментета са без патентни и интелектуални права и неправомерно копират бранд, лого, опаковка.

 


4.1. В зависимост от степента на фалшифициране има 100% клонинги (опаковка, корпус, части... всичко), и такива които са лоши копия – не всички белези са наподобени.

От изброените по-горе видове има едва 3 варианта, които са легални:
1. Оригиналната касета
2. Съвместима касета, която обаче е видоизменена, за да не нарушава патентни и интелектуални права, както по форма, така и по технологично решение, която не ползва ОЕМ бранд и лого, и е ясно обозначена като съвместима.
3. Рециклирани (възстановени, репроизведени) касети, които са произведени под друг бранд от старо тяло (стар изразходен оригинален консуматив) с легални части, които не нарушават патентни права.




Детайлна информация за борбата със фалшификатите и клонингите можете да на намерите на сайта на HP за борба с фалшификатите, на сайта на ETIRA (European Toner and Inkjet Remanufacturers Association), както и на сайта на The RECYCLER - списание за компаниите които се занимават с рециклиране на тонери и мастила.

Детайлно ръководство на ETIRA за видовете клонинги можете да намерите тук на Български, English, Deutsch.

*АРБИКАС препоръчва използването на рециклирани (възстановени, репроизведени) касети !
Ние произвеждаме такива касети под бранда BEST IMAGE, запазена марка на нашата компания, използвайки висококачествени long life компоненти и изразходвани оригинални тела. Касетите BEST IMAGE се асемблират под строг контрол на качеството и завишени изисквания за прецизност и надеждност. Продуктът се предлага с 6 месеца гаранция от датата на покупката или до изчерпване на първоначалният му капацитет. Повече информация за BEST IMAGE касетите можете да прочетете в тази статия.