Съображения при закупуването на офис техника

Дата на първоначално публикуване: 24.11.2003 г.

Някои съображения когато решите да си купувате офис техника - кратък лист с основни неща които да видите и обмислите, без претенция за изчерпателност.

1. Производител на техниката
Традиционните производители на офис техника на българския пазар са HP, Canon, Star, Epson, Brother, Lexmark, Panasonic и други (бел. ред. През последните 5-6 години пазара на офис техника се промени много и има сериозно разместване на основните производители. Към 2017 най масовите производители на офис техника са HP, Canon, Samsung, Brother, Xerox, Lexmark, Kyocera, Konica Minolta и др.). Естествено обаче не всеки произвежда качествени, надеждни и сравнително изгодни машини, а и повечето дилъри на техника са просто продавачи и търговци и се чудят как да ви откажат гаранцията за нещо, което е очевадно, че се дължи на недомисляне на машината - визирам някои Oki, Panasonic, Olivetti, Sharp и подобни; сиреч не се подлъгвайте по грандиозните реклами, в които ви обещават всичко за никакви пари, просто не се подлъгвайте и не купувайте буклуци, за да не ви боли главата, а и нашата като сервиз на техника. Лично аз ви препоръчвам искрено по отношение на лазерните принтери Hewlett Packard (или Canon) - има части, а и самите машини са добри конструктивно.



  2. Поддръжка на техниката - гаранционна и извънгаранционна
Всеки иска да си купи хубава техника за малко пари, както и е валидно обратното за производителите на машини - всеки иска да произвежда нещо, което да струва малко и да предлага много - и естествено да разбие пазара и да печели сума пари. Но естествено ниската себестойност води до някои ограничения - примерно - ползвайте само такава хартия, ползвайте само оригинални консумативи, гаранцията ви за новата ви машина e само 6 месеца и подобни; да не говорим за механичните недомислици вътре в самата машина ...Та, ... КОЙТО ВИ КАЖЕ ЧЕ АКО ПОЛЗВАТЕ НЕОРИГИНАЛНИ КОНСУМАТИВИ С ПРИНТЕРА СИ ДА КАЖЕМ, ЩЕ ВИ ОТПАДНЕ ГАРАНЦИЯТА ИЛИ ЩЕ СЕ ПОВРЕДИ МАШИНАТА ВИ ЛЪЖЕ, МАНИПУЛИРА И ИЗНУДВА. Вижте тук един закон в щатите срещу тази злоупотреба - Акт на Magnuson-Moss. Все едно ако карате ферари и му сложите гуми от Видахим да ви каже че ще се повреди двигателя !!! На подобни абсурди се натъкваме в нашият сервиз всеки ден - във връзка с машини от различни брандове, но и така се пазят финансовите интереси..:) Така че четете си гаранционните карти и реагирайте навреме.

  3. Консуматив
Евтина машина - скъп консуматив. Който ви убеждава нещо друго ви баламосва. Идейното тук е, че трябва да търсите машина, чиито консуматив да се намира, да е разумно скъп, и което е най-важното - да се намират резервни части за консуматива, и да се рециклира. Brother примерно се рециклира, но части за консуматива се намират извънредно трудно - примерно HL 1240 всички базирани на неговата механика многофункционални машини на тази фирма, както и наследниците му - 1250, 1270 и пр. (бел. ред. Към 2018 за повечето Brother консумативи се намират основните части. Brother е единствената компания до този момент, която не слага чипове по консумативите си, блокиращи работата на машината !). Същото е и при OKI - евтина машина, евтин консуматив, но всички си мълчат и не ви казват, че барабанния модул също е консуматив и струва колкото 2/3 от цялата машина. Важно е естествено и самото рециклиране (и по-точно подбора на фирма за презареждане на консумативи) - ако просто напълниш касетата има огромна опасност да береш здрави ядове - я ще потече тонер, я няма въобще да печати. Когато ви кажат РЕЦИКЛИРАМЕ КАСЕТИ ЗА 15 МИНУТИ и разни подобни фантасмагории, просто погледнете скептично - необходимо е поне 1 час за да може всичко да се огледа като хората и да знаеш че си си свършил работата добре, че няма да има проблеми; да изтестваш готовата касета и да я опаковаш. ТЪРСЕТЕ ВИНАГИ ТЕСТОВА СТРАНИЦА ЗА ВАШИЯТ РЕЦИКЛИРАН КОНСУМАТИВ и не се оставяйте нагло да ви лъжат в очите. Повече информация за избора на фирма за зареждане на касети можете да намерите в подробната ни статия СМИСЪЛА на РЕЦИКЛИРАНЕТО, или как да се предпазим от некадърни пълначи. А в този линк можете да намерите нашите цени за зареждане и рециклиране и ако желаете можете да пробвате услугите ни. Нещо, което трябва да имате в предвид при закупуване на нов консуматив - обявеният брой копия е при запълване на страницата от 5%, а реално няма страница под 20% запълване. В нашата статия Разяснения относно капацитета на тонер касетите и натоварването на листа можете да намерите допълнителна информация по този въпрос. Освен това имайте в предвид, че качеството и количеството на копията извършени с един консуматив СИЛНО зависи от много параметри, измежду които е качеството на хартията, процентното запълване на страницата, кадърното боравене с техниката ...

4. Надеждност на механиката

Има добри машини, има и лоши машини (конструктивно); естествено добрите са по-скъпи. Въпроса е да намерите компромисно решение. Трябва да се има в предвид колко ще се печати - 10, 100, 1000, 5000 листа на ден (става въпрос при копирите и принтерите), каква хартия ще ползвате - дебелина, фолио, паус, етикети. Ако ще ползвате по-капризни хартии - по-дебели от нормалното, различни формати и различни като материал от нормалното търсете принтер/копир с прав път на хартията. Има и редица инженерни грешки при самото скрояване на машината, които вие като краен потребител няма как да знаете и съответно да избегнете - просто преди да се хвърлите да купувате нещо поогледайте се, поразпитайте, ако искате и даже се свържете с нас.

5. Трябва ли ви цветно?
Цветното оскъпява поне 4-5 пъти. Преди да направите своята покупка се замислете трябва ли ви реално цветен печат. И не се подлъгвайте по евтините боклуци на пазара - Lexmark примерно Z 33 и подобни, Olivetti Artjet и подобни под 100 лева. После консуматива ви излиза златен - 18 милилитра мастило от които 5 бонус за сензационно ниската сума от 60 лева при условие, че сте купили принтера за 60-65 лв. и то с ДДС. (Бел.ред. Към 2017 се предлагат мастилоструйни принтери под 50 лв с ДДС, както и многофункционални мастилоструйни машини под 80 лв с ДДС. Разбира се консуматива им е още по-скъп - капацитета варира между 2 и 8 милилитра и цените са над 20 лева без ДДС. Подробна информация за капацитетите на консумативите на мастилоструйните машини можете да намерите в нашата статия Различните капацитети при мастилените касети (мастилници) и патрони ). Да не говорим, че принтера е просто една кутия, без каквато и да е "карантия" и смуче здраво от компютърните ресурси. Не стига това но и има само USB (сиреч да не се мине производителя да сложи за тази ниска цена и стандартния принтерски порт). Да не говорим че в опаковката липсва и самия кабел за връзка с компютъра.

6. Нова или втора употреба?
Не е задължително вашата машина да е нова. Понякога се оказва, че машини продавани в близкото минало са значително по-интелегентни, по-здрави, по-надеждни и по-евтини, не само като консуматив. Естествено ако сте върл привърженик на новите неща е безмислено да ви убеждавам че грешите, макар и да е ясно, че след това ще бъдете благодарни, че съм препоръчал нещо, което просто ще ви свърши работа и няма да си хабите нервите с простотии. Да не говорим за по-евтините части, наличието на документация и най-важното - опита на потребителя с тази машина. Въпроса е да попаднете на машина или казано по друг начин да внимавате от кого купувате техниката втора употреба - повечето колеги не обръщат необходимото внимание на машините и естествено по този начин се доближават повече към търговията отколкото към сервиза. Въпроса е да предложиш нещо което си сигурен и убеден, че ще свърши работа. Ако не си си свършил работата като хората е за твоя сметка - клиента започва да ти пили на главата и да плюе по тебе (при това основателно). Ценови за машини втора употреба, естествено с гаранция, естествено с консуматив, и естествено с кабели можете да видите тук. Друго което трябва да имате в предвид е че новите принтери, копири, MFD и факсове се предлагат с 1/3 консуматив (демо / стартов ) ... :)

7. Кирилица под ДОС
Ако сте счетоводна къща, или просто поради една или друга причина ви се налага задължително работа с принтера под ДОС важно е да знаете дали той може да се кирилизира. За повечето лазерни принтери ние разполагаме с кирилица, която можете да изтеглите от тук, но вашият принтер трябва да може да работи под ДОС, тоест да не е GDI (windows based host printing), или както ние го наричаме джедай. Съществуват и варианти за печат на кирилица и с принтери които са GDI, но това е свързано с доста главоболия и допълнителен софтуер, който прихваща разпечатката от буфера на WINDOWS и я конфертира изцяло като графика за принтера.

8. Печат под windows и/или ДОС
Ако вашият принтер може да печати под ДОС, то той е по-добър, от този който не може. Това че работи под ДОС означава че има собствен процесор, че сам обработва заданието и не мъчи компютъра. Той също може и да бъде кирилизиран за работа под ДОС както споменах в предната точка.

9. Необходимост от мрежов адаптер
Мрежовият адаптер предполага поне 7 пъти по-бърза работа с принтера. Мрежовата карта дава възможност за връзка на принтера ви директно към вашия суич към локалната ви мрежа. Не е необходимо да е включен към друг компютър, който да работи, за да може и други потребители от локалната ви мрежа да могат да го ползват. Помислете !!!

10. Комбинирано устройство или няколко отделни
Този въпрос е доста банален и съответно трябва да се реши от всеки потребител самостоятелно. От една страна ако в едно устройство са всичките ви машини - копир, принтер, факс, скенер е добре - по малко място се заема, естествено излиза по-евтино, като консуматив и поддръжка, но от друга страна ако се повреди едно от тези, то спира да работи цялата машина и съответно вие не можете да свършите нищо. Лично аз съм привърженик към по-компактните решения. Надеждността е сравнително висока и аз бих заложил на МФУ (много функционално устройство).


Извинявам се ако съм допуснал правописни грешки, но така е когато времето те притиска. Ако искате допълнителна информация пишете ни.

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!