Разяснения относно капацитета на тонер касетите и натоварването на листа

Несъмнено всеки един от нас ползвайки лазерен/ мастилоструен или какъвто и да е било друг вид принтер/ копир или друга печатаща техника се сблъсква с морето от информация относно консумативите.
Било то оригинални, съвместими, рециклирани, презаредени.

Основният им параметър е капацитета, тоест колко страници бихте могли да изпечатате с този консуматив.

Безспорно е необходим еднакъв критерии при който да може да се оценява и сравнява капацитета на всички касети - било то с тонер или мастило. Да подчертаем - еднаквия критерии не гарантира постигане на точно определените копия, а е за оценка и сравнение.

До преди 2004 година критерия, по който се предоставяше информация за капацитета бе 5% (пет процентно) натоварване на страницата. Примерна страница на Canon за страница с 5%-но натоварване можете да видите тук.

С помощта на редица от основните производители през 2004 година бяха разработени стандарти за оценяване на капацитета на консумативите на принтиращите устройства:

ISO/IEC 24711 - за консумативи за мастилоструйни принтери/ многофункционални устройства;
ISO/IEC 19752 - за консумативи за монохромни (черно бял печат) лазерни принтери/ многофункционални устройства;
ISO/IEC 19798 - за консумативи за цветни лазерни принтери/ многофункционални устройства;
ISO/IEC 24712 - в този стандарт се дефиират тестовите страници за цветните тестове.

Подробна информация за посочените стандарти можете да намерите тук.

По същество стандартите дават точната методология и условия за провеждане на тестовете до изчерпване на касетата - вид на заданието, температура на помещението (по принцип трябва да е между 21 и 25 градуса по Целзии), вид хартия, колко касети се тестват и им се усредняват резултатите, на колко принтера се тестват... и прочие подробности.

Пдробно описание на методологията и условията дават от Ricoh в тази статия.
Малко разяснения и от OKI в тази статия.

Тестова страница според ISO/IEC 19752 методология за монохромни лазерни принтери вижте в следния линк: ISO/IEC 19752 test page


При тестовете на цветните консумативи се пускат 5 страници (set of five) - 4 от тях са някакви потребителски документи с микс от текст и графика с приблизително натоварване около 20% на страницата, и 5-тата е диагностична страница която показва нивото на консуматива.

Тестови страници (set of five) според ISO/IEC 24712 за цветни лазерни принтери (ISO/IEC 24712 set of five test pages): 1, 2, 3, 4, 5


По-долу Ви предоставяме и технически бюлетин с подробни разяснения по отношение на капацитета на тонер касетите и натовареността на страницата. Всякакви технически детайли по отношение консумацията на консуматива. Статията е изготвена от Dr. John Wyhof, technical director at Static Control Components, и обърнете внимание - статията е от 1997г. :) Статията можете да достъпите от следния линк: Page Yield of Printer Cartridges

Информация от HP относно капацитета на тонер касетите вижте в следния линк: HP LaserJet Toner Cartridge Page Yield

Подробна информация от HP за консумацията на тонер при тонер касетите, както и различните фактори които влияят капацитета вижте в следния линк: How Toner is Used

Обърнете внимание, че капацитета който е посочен за Вашия консуматив според стандарта е ориентировъчен и е постигнат при лабораторните условия посочени в методологията на Международната организация по стандартизация.

Реално вашият консуматив може да напечата съвсем други копия.
Основните фактори които влияят това са:

1. Действителното натоварване (запълване) на страницата. Много рядко процентното запълване е такова, каквото е посочено в стандарта. Най често е доста по-високо, съответно консумацията на тонер/ мастило е по-висока, което води до по-малък брой отпечатани копия.
2. Дължина на заданието - има огромно значение дали заданията които печататате са от по 1 страница или 10 една след друга. При единични задания има повече ротации на компонентите на консуматива преди самия печат и след него - така нареченото развъртане.
3. Дуплекс задания (автоматично печатане лице-гръб) - ако сте задали печат през дуплекс, компонентите на вашият консуматив извършват повече ротации, за придвижването на листа през дуплекс механизъма, което води и до допълнителното им износване и намаляване на капацитета им.
4. Атмосферните условия също влияят съществено капацитета. Примерно по-високата влажност на въздуха в помещението което печатате може да доведе до намаляване на капацитета.
5. При печата на черни полета, за да се увеличи качеството и да се подчертае чернотата понякога се ползват и от цветните тонери. Така нареченото Underprinting - за подчертаване на черното и по-добро качество на разпечатката.
6. При печат на някои черно-бели изображения за да се постигне по плавно преминаване в различните нюанси на сивото отново се ползват от цветовете. Така се постига по-добро качество на разпечатката.

Надяваме се да сме Ви полезни. Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да се свържете с екипа на АРБИКАС - професионален сервиз за принтери, копири, консумативи.