СМИСЪЛА на РЕЦИКЛИРАНЕТО, или как да се предпазим от некадърни пълначи

Дата на първоначално публикуване: 04.05.2004 г.

Естествено, че българина разбира от всичко. Естествено куцо и сакато да иска да ви рециклира консумативите. Навъдиха се сума фирми и фирмички, които предлагат всичко от ИТ бранша - компютри, лаптопи, принтери, копири, таблети, нови, втора употреба, качествен сервиз, рециклиране......и каквото още се сетите за офиса Ви. Естествено е да можеш и да правиш всичко - и то на добра цена, бързо и качествено, със супер гаранция и т.н., нали сме българи и разбираме от всичко.


ДА АМА НЕ !!!


Политиката на нашата фирма се базира на това да сме тесни специалисти в нашата област и съответно да можем да предложим на клиентите си високо качество на услугата и продуктите, които предлагаме на разумна цена.

Как да Ви помогнем да се ориентирате на пазара?

1. За да сте сигурни че касетата ви става за зареждане и съответно физически не е повредена, пуснете и едно копие на собствения ви принтер - ако на копието има черни полета отляво, отдясно или и на двете места, вертикално по листа, то най-вероиятно ви е износен барабана на касетата, т.е. той трябва да бъде подменен; ако на копието има точки, които се повтарят вертикално през определен интервал, то това отново означава че има известен физически дефект на барабана на касетата ви - някои точки подлежат на премахване, други не; ако вертикално на копието забелязвате замазване на изображението, пренасяне на изображението по долу на листа, то най вероятно имате проблем с почистващия нож на касетата, ако не и с барабана едновременно. Не че тези дефекти не може да се дължат и на неподдържана машина. Подробна информация за различните дефекти можете да видите в нашата статия Типични дефекти при печат и най-вероятните причини за тях

Сами виждате КОЛКО Е ОТНОСИТЕЛНО ТОВА ДАЛИ ВАШАТА КАСЕТА СТАВА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ. ЗАТОВА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ВИ РЕЦИКЛИРА КАСЕТАТА ДА ИМА ТЕСТВАЩА МАШИНА, НА КОЯТО ДА МОЖЕ ПРАВИЛНО ДА ОПРЕДЕЛИ СЪСТОЯНИЕТО И КАЧЕСТВОТО НА КАСЕТАТА.

2. Oсведомете се за броя копия, които се предполага, че вашият консуматив би издържал, при натоварване 5% или както е по спецификации, ако е чисто нов, тоест разберете грамажа тонер или мастило, които производителя на вашата техника препоръчва - например новата касета за популярния HP 5L по спецификации на Hewlett Packard би трябвало да издържи 2500 копия при 5%, което като грамаж тонер се дава 140 грама. Подробна информация за капацитетите на касетите можете да видите в нашата статия Разяснения относно капацитета на тонер касетите и натоварването на листа. Ако човека или фирмата, към които сте се насочили да ви заредят консуматива ви дадат различни цифри, които в повечето случаи са естествено по-ниски от специфицираните, това означава че се опитват да ви ощетят.
Редица фирми дават ниски цени на услугата рециклиране, което подвежда клиента, но препоръчителния грамаж не се спазва и съответно касетите/мастилниците печатят значително по-малко. Друг е въпроса, че може да се спекулира за малкия брои копия като не се отчита натовареността на листа - при по-плътни и натоварени разпечатки тонера се харчи по-бързо, докато при по леки страници - по-малко


3. Проучете дали фирмата, която ще ви рециклира консуматива разполага с резервни части за вашата касета - оптичен барабан, почистващ нож, наелектризиращи корони и подобни, което би ви гарантирало че ако евентуално касетата ви има някакъв малък проблем, то той би могъл да бъде отстранен чрез смяната на повредения компонент - тоест няма да ви кажат: "Ами касетата нестава", а биха ви предложили алтернативни варианти, които макар и малко по-скъпи далеч не стигат стойността на нова касета.

4. Попитайте предпочетената от вас фирма за рециклиране кои е производителя на тонера, които използва за зареждане и кои е производителя на частите за нея (ако разполагат с такива). Бих само ви споделил част от опита ни: Барабани с марки Hamp (продавани и от AQC), Fuji, Oasis са сравнително бледи и се износват бързо, тоест дори да бъдат сменени, резултата не би бил най-добрия; подобно е положението и с тонера - някои тонери са бледи, и консумацията им е по голяма поради по едрозърнестата им консистенция - препоръчвам ви тонери и барабани от Static Control и Mitsubishi, които макар и на малко по-висока цена дават значително по-добро копие и издръжливост на касетата. Разбира се пазара е доста динамичен, появяват се нови производители, други се преструктурират, трети изчезват...

5. Уверете се в компетентността и опита на човека/фирмата, която Ви обслужва. Ако ви се говорят абсурди от сорта че ще ви сложат 600 точков тонер на вашата машина, а тя да кажем е HP III, която е 300 dpi, значи ви свалят звезди и ви вземат за закуска. За всеки един ваш проблем трябва да ви бъде предложен изход, макар и на различна цена, като естествено се гарантира най-доброто съотношение качество/цена. Всяка себеуважаваща се фирма трябва да е готова да си поеме отговорността ако нещо ви повреди поради некомпетентност и некадърие, или най-малкото поради дребен пропуск. На всеки може да се случи да сгреши, въпроса е в последствие отговорно да реши проблема.

6. Ако Ви се говорят щуротии от сорта "Ще ви заредим касетата/мастилницата за 10 минути във вашия офис", това означава че някой кръжочник е решил да си поиграе със вашето и собственото си здраве, както и да ви омаже целия офис с тонер и мастила. (бел.ред. Към 2017 излезна и друг хит - зареждане в бусче пред офиса ви ! :) )За да се направи една тонер касета като хората, а именно, да се изтества, да и се видят евентуалните проблеми, да се информира клиента, които да потвърди как да се действа - да се сменят или не дадени модули, да се разглоби касетата, да се почисти, да се зареди с точното количество тонер, да се сглоби, отново да се изтества, да се види крайния резултат от зареждането (не да се пуснат две копия, а да се понатовари касетата с минимум 20 копия), след което да се почисти окончателно външно и да се опакова, НЕОБХОДИМОТО ВРЕМЕ Е МИНИМУМ 30 минути. Това време е необходимо при условие че всичко е наред с касетата и рециклирането не е показало някои скрит дефект - такива излизат в около 40 % от случаите, и тогава е необходимо повече време. Понякога е необходимо една касета да се разглоби да се подменят различни компоненти поне 4-5 пъти, докато се установи точно и със сигурност проблема и съответно той да се отстрани. Нашата практика и опит (а той е вече над 12 години в бранша) (бел. ред АРБИКАС е основана 1992 година и към редакцията на тази статия от 2018 година сме на 26 години !) показва, че един оптимален срок е час и половина до два часа на касета докарана в нашият сервиз - време което би ни позволило на спокоиствие да се огледа отвсякъде касетата и да се гарантира качеството на рециклирането.

7. Нека не ви подвеждат, че зареждането на една мастилница от машина, през дюзите е най-доброто, което може да се случи с вашата глава за струйния ви принтер. Подобна процедура уврежда главата, намалява живота и значително и влошава качеството на печат. Причината за това е именно използването на дюзите за вкарване на мастилото - посоката на дюзите е от вътре навън и всеки опит за зареждане през тях намалява живота на главата. Възможни са случаи на изкривяване на струята, повреждане на повърхността на която са разположени дюзите и др. За това ви съветваме да не ползвате подобен род услуга, колкото и убедителни да са хората които ви я предлагат.

8. Бихме ви препоръчали да държите фирмата която се грижи за консумативите ви, да рециклира точно вашата касета - причината е че ще знаете как до момента е експлоатирана касетата и на колко копия приблизително е барабана й - тоест кога да очаквате смяната му. Ако евентуално ви предложат друга готова касета вие няма да знаете колко и какво е печатила тази касета - т.е. колко са износени компонентите й. За да избегнем подобен проблем в нашата фирма предлагаме единствено касети които са заредени, но са първо зареждане, тоест до момента техният оптичен барабан е минал само един цикъл.

И така ... УСПЕХ при избора ви на фирма...или, ако не сте взели на сериозно това което сме написали - КЪСМЕТ !!!



Извинявам се за допуснатите правописни грешки, но така е когато времето те притиска. Ако искате допълнително някой безплатен aкъл моля пишете ни.

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора !