История на Hewlett Packard (HP)

HP (Hewlett Packard) e световната компания No 1 за IT оборудване.

Компанията е основана 1939 година от Bill Hewlett и Dave Packard. В момента компанията има над 304'000 служителя по целия свят, годишен приход за 2009 година 114,6 милиарда щатски долара. Ежегодно компанията продава над 48 милиона компютъра и над 52 милиона принтера.
Повече подробни факти можете да видите тук: HP Timeline

Историята започва през 1930 година, когато Бил Хюлет и Дейв Пакард се запознават на 2 седмичен лагер след завършването си в университета Станфорд.



Насърчавани от техния професор Фред Терман, двамата основават компанията Хюлет-Пакард на 01 януари 1939 година. Всъщност избора за името на компанията дали да е Хюлет-Пакард или Пакард-Хюлет решили с монета.



Двамата започват почасова работа в гаража на къщата, където живеят Дейв и съпругата му Лусил, а Бил наема барака зад същата къща, намираща се в Калифорния, Пало Алто. Капитала на фирмата е 538 щатски долара. Първият продукт на компанията е аудио осцилатор модел HP 200A - дипломните разработки на Бил Хюлет в Станфорд върху практическите приложения на новите електронно инженерни технологии стават основа на този пръв продукт на HP.

През 1940 година компанията Walt Disney поръчва 8 броя от следващия модел осцилатори – HP 200B.



През следващите години компанията се разширява, увеличава се персонала, а и капитала на компанията нараства. По долу можете да видите първия официален офис на HP в Пало Алто.



Въпреки започването на Втората световна война, както и въпреки, че Бил Хюлет служи в армията до 1947 година, компанията бележи ръст от капитал 34'396 долара и 3-ма служители през 1940-та година до капитал от 2,2 милиона долара и 166 служителя. Компанията Хюлет Пакард налага на пазара нов управленски подход към служителите (персоналният им подход на управление и назначаване на служителите е разпространен в световния бизнес под името "начина на HP" ) и присъствие в обществото с благотворителни изяви, спонсорства и др. HP се отплаща на общините, в които извършва дейността си, чрез благотворителност под формата на дарения от пари, оборудване и време.



През 1956 година Хюлет Пакард произвежда първите в света осцилоскопи – модели 130A/150A. През тази година приходите на компанията са около 20,3 милиона долара, а служителите й наброяват 901.



През 1957 година HP става акционерно дружество. Първоначално 1 акция на HP се търгува за 16 долара. HP започва производство в първата си сграда в Станфорд Индустриален парк, Пало Алто. Преместването в новата сграда завършва през 1960 година, и тогава тя е обявена и за главен офис на HP.
През 1958 година HP закупува за пръв път външна компания - F.L. Moseley, ситуирана в Пасадена, Калифорния. Тази покупка маркира навлизането на HP в бизнеса с плотери, предвестник за бъдещия бизнес с принтери на HP .

През 1959 година HP закупува завод в Boeblingen, Германия и стартира дейността си в Европа. Шейсетте години бележат продължение в процеса на разширение и растеж на компанията в сферата на производство на измервателна и тестова апаратура.
През 1960 година HP основава първият си завод в Съединените щати извън Пало Алто – в Ловленд, Колорадо. HP се разширява и в областта на производството на медицинска апаратура. През 1961 HP закупува и компанията Sanborn от Масечузец.
През 1962 година HP създава класацията на списание „Fortune” за 500-те най-влиятелни американски компании. Влиза в класацията на 460-та позиция.



През 1963 година HP бележи навлизането си на азиатските пазари. Сключва се joint-venture сделка с Японската компания, Yokogawa Electric Works в Токио. За 1963 година приходите на HP нарастват до 117 милиона долара, а служителите са 6'598.
1964 – HP чества 25 -тата си годишнина, компанията има над 7000 служителя и общи приходи 126 милиона долара. През тази година пускат на пазара първият си спектров анализатор, който бележи връх – над 1 милион долара приходи за един месец.
През 1966 година HP прави първият си компютър – модел HP 2116A. С памет 4 kB, разширяема до 32 kB, машината е струвала между 25'000 и 50'000 долара в зависимост от опциите. Служи за контролер на програмируемите измервателни инструменти от тогавашната продуктова линия на HP.


През 1968 HP прави първият в света научен калкулатор - HP 9100A. Програмируемите калкулатори съхраняват програми на магнитни карти и позволяват на учените да извършват сложни изчисления без да е необходим достъп до много по-големи компютри. Приходи за годината: 268,9 милиона долара, брой служители: 13'430.



През 1969 г. Дейв е назначен за заместник-секретар по отбраната в САЩ до 1971 г. Той използва своите управленски умения, за да преосмисли тромавия процес и въвеждане на нова ефективност във военните поръчки. Според Уилям Дж. Пери, секретар по отбраната на САЩ, препоръките на Дейв позволяват на военните по-бърза модернизция на по-ниска цена. При приемане на назначението, Дейв подава оставка от HP и Бил става изпълнителен директор, който управлява дружеството. Приходите са 326 милиона долара и имат 15840 служители.



През 70-те HP продължава традицията си в иновациите с въвеждането на нов асортимент от компютърни продукти. На първо място сред тях е HP-35 първят научен ръчен калкулатор, който въвежда нова ера на преносими и мощни изчисления. HP продължава да търси нови възможности по целия свят и полага основите за евентуално съвместно предприятие с Китай в резултат на няколко пътувания на представители от HP.



Десетилетието е белязано от значителен ръст в доходите и заетостта и HP преминава бариерата от 1 милиард долара в продажбите през 1976 година.



Компанията преминава и бариерата от 2 милиарда долара три години по-късно през 1979 година. Към края на десетилетието, Бил Хюлет и Дейв Пакард делегират ежедневното оперативно управление на компанията на Джон Йънг. 1979 г. е учредена фондацията Hewlett-Packard. Приходите са 2.4 милиарда долара, а служителите са 52030.
HP става основен играч в компютърната индустрия през 80-те години с пълна гама от компютри, от настолни машини до портативни мощни миникомпютри.



HP свързва компютър със своите електронни инструменти, медицински и аналитични продукти, което ги прави по-бързи и по-мощни.
HP навлиза сред пазара на принтери с пускането на мастиленоструйни и лазерни принтери, които се свързват с персоналният Ви компютър.
Високото качество на HP и евтините мастиленоструйни принтери изместват матричните принтери. Продуктовата линия на HP за принтери LaserJet, която дебютира през 1984 г. се превръща в най-успешната продуктова линия на компанията. Качеството и надеждността на принтерите HP ги направи силно разпознаваема марка сред потребителите и бизнеса.
Първите HP лазерни принтери, от серията HP Laserjet, са базирани на механиката Canon CX, и излизат на пазара през 1984 година на цена около 3500 щатски долара. Теглото е около 35 килограма. Продадени са около 500 000 броя от този модел.



От 1987 година HP пуска на пазара следващият модел HP Laserjet II, базиран на механиката Canon SX. Машината е със завидни за тогава параметри – 300 dpi, процесор на 10 Мhz, 512 kb RAM; от модела са продадени около 1 000 000 екземпляра. Моделът, заедно със своя наследник на същата механика HP Laserjet III се продават на цени от 1700 щатски долара през 1987-1988 до към 990 щатски долара през 1991 година.


HP e една от най-успешните компании от бранша с общо продадени над 132 милиона принтера за последните 25 години, откакто е създаден първият Laserjet. HP има офиси в повече от 170 страни, на 6 континента, с общо над 321 000 служителя. HP e водач в класациите за производство на принтери, консумативи, настолни компютри и редица други... Ежегодно HP инвестира над три и половина милиона долара за проучвания и иновативни технологии.
В края на 80-те, HP е призната като компания с богато минало и технологично иновативни продукти. Гаража, където фирмата започва в Калифорния е обявен за историческа забележителност. През 1989 г. HP чества своята 50-годишнина. Тогава приходите им възлизат на 11.9 милиарда долара и 95000 служители.



През по-голямата част от 90-те години HP има темпове на растеж от 20 процента. През 1996 на 83 годишна възраст умира Дейв Пакард, съосновател на компанията, като в някои вестници заглавията го идентифицират като „Бащата на силиконовата долина“. В края на десетилетието HP се отдръпва от своите измервателни уреди и компоненти, за да формира нова компания с името Agilent Technologies с главен изпълнителен директор Карлтън (Карли) Фиорина, който фокусира компанията в преоткриване за растеж и лидерство през 21-ви век.
1999 г. HP рециклира своята 30 милионна касета за LaserJet принтер. Служителите са около 84400, а приходите са нарастнали до 42 милиарда долара.
В началото на 21-ви век, HP се фокусира върху достъпните технологии за всички свои клиенти, от индивидуалните потребители до най-големите корпорации. С продуктово портфолио, обхващащо печат, персонални компютри, софтуер, услуги и IT инфраструктура, HP нараства, за да стане най-голямата технологична компания в света.
През 2001 година, на 87 години умира Бил Хюлет, наричан приживе от колегите си в индустрията „пионерът на електронната индустрия“.
На 3 май 2002 г. HP завършва своето сливане с Compaq Computer Cоrp. Новият HP е водещ световен доставчик на продукти, технологии, решения и услуги за потребителите и бизнеса; същия месец HP е представен на Ню Йоркската фондова борса(NYSE: HPQ). Предложенията на компанията обхващат IT инфраструктура, персонални компютри и устройства за достъп, глобални услуги, обработка на изображения и печат. По-късно през десетилетието постоянен поток от сливания увеличава влиянието на HP в пазара на софтуер, персонални компютри и печат.
Aприл 2010 година HP закупува Palm, компания известна с разработка и производство на PDA устройства.
2011 и 2012 година бележат промени в HP, наложени от масовото навлизане на мобилни устройства, и като следствие от това сериозни намаления на оборотите и съответно печалбите на HP. Намалява се броя на служителите с около 34000 служителя и в края на 2013 година персонала на HP наброява 317500 служителя.
В началото на 2014 година HP обявява намаляване на персонала с още 16000 човека.
На 6-ти октомври 2014 HP обявява намеренията си да се раздели на две отделни компании, разделяйки своя бизнес с персонални компютъри и принтери от своите технологични услуги. Така HP се разделя на две публично търгувани компании: Hewlett Packard Enterprise и HP Inc.



През 2017 HP придобива бизнеса с принтери на Samsung Electronics за сумата от 1.05 милиарда долара. С това обединение HP затвърждава водещата си позиция в този сегмент, като придобива права върху над 6500 патента, 1300 високо клалифицирани инженера. Сливането дава възможност на корпорацията да се намеси в сегмента на A3 копири със свои многофункционални устройства, както и да затвърди водещите си позиции в сектора на A4 печата.



Повече и по-подробна информация за Hewlett Packard можете да намерите тук:
HP Timeline
HP Memory Project
HP Museum
Wikipedia

Всички търговски марки споменати тук са използвани единствено с описателна цел и принадлежат на съответните им собственици.
В статията са използвани материали от интернет.