Стандартни и стартови капацитети при тонер касетите
Когато си купувате нов лазерен принтер или ново лазерно мултифункционално печатащо устройство, в окомплектовката в кашона с него, ще намерите демо консуматив или така наречената "стартова касета".
Колко можете да печатате с нея и каква е разликата и от стандартния консуматив?
Ще можете ли да после да я заредите за пълния капацитет на стандартната касета?
Или евентуално с по-голям капацитет ?

На тези въпроси ще Ви отговорим по-долу !


Нека като начало да разгледаме физическите разлики в корпусите на стандартна и стартова касета на един популярен модел тонер касета - CE285A.

Касетата е за машини на Hewlett Packard - принтер HP P1102, многофункционални устройства HP M1212, HP M1217, М1132 и др. Умишлено слагаме снимка с по-голяма резолюция, за да обърнете внимание на разликата в корпуса - касетата в дясно е стартова, а тази в ляво е за пълния капацитет. Веднага можете да видите, как първичния контейнер на стартовата касета е "отрязан'. Това го прави по-малък и съответно събира по-малко тонер. Разликата е посочена с червени стрелки. В дясно на стартовата касета част от оребрението на контейнера стърчи, докато на касетата в ляво, която е стандартен капацитет те са вътре в контейнера - самия контейнер е по-широк по цялата дължина на касетата. Съответно бункера за тонер е с доста по-голям обем и може да поеме по-голямо количество тонер.



Ето и друг изглед по-долу:



За повече прегледност ето консумативите и отделно по-долу:

Стандартна касета пълен капацитет


Стартова касета


Стартовата касета CE285L (на горната снимка) според производителя, е с капацитет 700 копия, при 5 % покритие на листа. След изчерпването и не може да се зарежда за пълния капацитет, защото, както ви показахме, контейнера й е физически по-малък и не може да събере необходимия тонер като обем.

Има обаче модели където нещата седят по различен начин. Различните капацитети касети са с един и същ корпус, а само тонера сипан в контейнера (който физически е еднакъв) е различен като количество - например при касетите на Lexmark MS/ MX сериите- 50F2H00, 50F2X00 и 50F2U00. Те са за съответно 5000, 10000 и 20000 копия. За сравнение по-долу Ви показваме последните две касети:



Както можете да видите по снимката, телата на касетите са напълно идентични. Същото тяло ползва и стартовата касета! Разликата между тях е количеството тонер, намиращо се вътре и чипът .


Тази касета може след изчерпване на първоначалния капацитет, да се зарежда за всички изброени капацитети, стига да се сложи необходимото количество тонер и ресет чип за съответния капацитет.

Важни забележки:
1. По принцип при повечето производители и модели ниския клас машини не поддържат някои от по-големите капацитети касети, дори да са в същите корпуси и да влизат в машината. За това преди да се зареди касета за по-голям капацитет, трябва да сме сигурни че машината ще приеме/ познае чипа съответстващ на по-големия капацитет.
2. При някои модели касетата с по-голям капацитет умишлено е направена с различен корпус, като понякога тази разлика може да не е в контейнера съдържащ неизползвания тонер, така че да може да влезне единствено в по-високия клас машини от серията. Възможно е обаче след преправяне те да влезнат физически и в ниския клас машина, стига разбира се и чипа с по-голям капацитет да се разпознава. Преправянето може да бъде или от страна на касетата, или от страна на машината, или от двете... зависи от случая. Разбира се не ви съветваме да правите това сами, защото има риск да повредите и касетата и машината и в крайна сметка да останете и без двете.

Съвета ни е когато имате нужда да се обръщате към нас за съвет и ние ще ви дадем най-добрата препоръка за конкретния модел.