Смяна касови апарати и издаване на касови бележки
Във връзка с новата НАРЕДБА № Н-18 за касовите апарати ще възникнат доста въпроси и неясноти.
Тук ще внесем някои разяснения.

За пратки с наложен платеж АРБИКАС ООД НЕ издава касови бележки. Защо ?

Тъй като Спиди/ Еконт/ Рапидо/ ДиД/ Лео Експрес/ Стар пост/ МиБМ Експрес/ Тип Топ куриер са лицензирани пощенски оператори за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги (ЗПУ) фирма АРБИКАС ООД не е необходимо да издава касов бон според наредба НАРЕДБА № Н-18, чл.3 ал.1:

"Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебитили наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги."

Документът, който издава куриера е достатъчен за доказване на плащането в брой ! Един вид играе ролята на касова бележка.

Публичен регистър на оператори, лицензирани за извършване на услугите по чл. 39 от ЗПУ (тоест регистър на лицензираните фирми предлагащи пощенски паричен превод) можете да видите тук

Във връзка с горното, моля нашите клиенти да имат в предвид, че пари заплатени чрез наложен платеж на куриера (пощенски паричен превод), в случай че се наложи сумата да бъде възстановена по една или друга причина, могат да бъдат връщани от АРБИКАС само по банков път. За целта е необходимо да ни бъде предоставена банкова сметка по която да възстановим средствата.