Що е тонер ?
Що е тонер ?
Какво представляват тонерите ? Основни съставки, структура, начин на производство…

Тонерът представлява прахообразен летлив материал (подобен на брашно), който се ползва при лазерните принтери, при копирите, някои факсове и многофункционални устройства, за формиране на изображение върху хартия.

За разлика от тонера, мастилото (ползвано при мастило струйните принтери) е течно и трябва да се прави разлика между двете. Подробна статия за принтерното мастило можете да видите ТУК.

Тонерите се произвеждат от компании различни от производителя на принтиращата техника, която ползвате. В този смисъл понятието “оригинален тонер” е грешно или не точно. Оригинален тонер може да бъде само оригиналния консуматив за машината, но вече говорим за целия консуматив, а не само за тонера като прах съдържащ се вътре в касетата. Оригинален прах - тонер няма. Тази статия касае тонера като суровина, тонер на прах, който се предлага за рециклиращата индустрия.


Като цвят е според цвета който разпечатвате - има черен тонер (black), който е за монохромните машини (черно-бял печат). Има и цветни тонери (ползват се при цветните лазерни машини) - циян (cyan, подобно на синьо, но не точно), магента (magenta, близо до червен цвят), жълт (yellow). Видовете цветове тонер са всъщност основните участващи при всички печатащи устройства - cyan, magenta, yellow, black. Всички останали цветове се получават като комбинация от тези 4 основни.



В по-ранните години на разработването му тонерът се състои единствено от въглероден прах.
В последствие, за да се подобри качеството на разпечатваното изображение, въглерода се смесва с полимер. Частиците на тонера се разтопяват под въздействието на нагревателя в изпичащата секция на принтера/копира и се залепят плътно върху листа.


Използваният полимер варира в зависимост от производителя но може да бъде разделен условно на два вида - SAC (Styrene Acrylate Copolymer) и PR (Polyester Resin). Формулите на различните тонери се различават много при различните производители, както и за различните модели машини. Тонерите най-често се различават по формулата, по големина на частиците и по температура но топене. В началото големината на частицата на тонера е около 14-16 микрона, дори и по-голяма. За да се подобри резолюцията на разпечатката, големината на частиците е намалена до около 8-10 микрона и е постигната резолюция от 600 dpi. Проведени са и по-нататъчни проучвания за намаляване на размера на частиците, за да се подобри резолюцията на разпечатката, използвайки нови технологии като "Емулсия-Агрегация".

Най-общо казано тонерите се състоят от:

*Полимерна/ полиестерна смола - крехък свързващ материал, за да позволява производство на ситни частици и с ниска температура на разтапяне, за да позволява бързо изпичане - представлява около 70 до 95% от частицата на тонера;
*Оцветител (пигменти, например carbon black) - да дадат необходимия цвят на тонера - представлява между 0 и 5% от частицата на тонера;
*Агент за контрол на заряда – позволява по-прецизен контрол върху заряда на тонера - представлява от 0,2 до 5% от частицата на тонера;
*Добавки за контрол на плътността/ слепването на тонера – предотвратяват втвърдяването на тонера - между 0 и 3% от частицата на тонера;
*Восък – предотвратява залепването на тонера към изпичащата ролка;

По принцип тонерът се прави чрез смесване на съставките във формата на плочки, които се натрошават, след което се правят на малки топчета, които се раздробяват на ситни частици с стриктно контролирана големина под въздействието на силна въздушна струя. В края на процеса се получават зрънца тонер, които ако се гледат под микроскоп, се вижда че имат доста неправилни форми и издатъци. Това е така наречения традиционен или конвенционално направен тонер чрез механично раздробяване.



                            Химичен тонер                                                                       Конвенционален тонер

За да получат по-добро качество на разпечатката, някои компании подлагат тези частици на допълнителна химична обработка, за да уголемят малко зрънцата. По този начин се получават по еднородни зрънца с еднакви форми. Колкото са по-малки тези еднородни форми, толкова е по-ниска консумацията на тонера и по-добро възпроизвеждането на различните цветове. Тонерите получени чрез химична обработка се наричат химично произведени тонери или CPT на английски (Chemically Produced Toner).

онерите могат да бъдат едно компонентни или дву компонентни. Масовите принтери са едно компонетни. Еднокомпонентните тонери могат да бъдат или магнитни (в този случай тонера има магнитна компонента Железен Оксид - около 30 до 60% от частицата на тонера ) или не магнитни. Поради по-тъмния цвят на магнитната компонента използването на магнитни тонери се лимитира до черен тонер. За цветни тонери се ползват предимно немагнитни тонери. Примери за машини с магнитни тонери са повечето механики на HP и Canon; за немагнитни - Lexmark.

Тонерът променя обема си - в зависимост от въздуха който се намира между частиците му. Ако тонер бутилка е стояла дълго време в покой, тонера е с намален обем. Ако бутилката бъде “раздрусана” така че тонера да се разбие, обема му нараства в пъти. Тъй като е ситна прахообразна смес, тонера може да се разпрашава във въздуха, тоест е много летлив. Той може да води до раздразнения на хора страдащи от респираторни заболявания като астма или бронхит.

При изследвания на бактерия през 70-те години са се установили негативни ефекти върху здравето причинени от елемента PYROL, които се е използвал и по време на процеса на произвеждане на въглеродната компонента в тонера. В резултат процеса на производство на тонера е променен и проблемният компонент е премахнат от крайният продукт - тонера.


Тонерът може да бъде изчистен от кожата или от дрехите със студена вода. Хладката или топлата вода ще размекнат тонера и той може да попие в материята на дрехата и да остави петно. Може да бъде почистен и с прахосмукачка, но за целта е необходим специален HEPA филтър с висока ефективност - нормалните филтри са прозрачни за тонера, поради твърде малките размери на частиците на тонера те преминават свободно през обикновените филтри.

Допълнителна подробна информация за принципа на печат, структура на тонера, механизми за производство на тонер можете да намерите в статията Laser Printing of Polymeric Materials.