Полезни съвети при избор на принтер
Какъв принтер да си купя ?
Кои са най-добрите принтери ?
Кой бюджетен принтер е с евтин консуматив ?
Кой е най-изгодния принтер ?

Правилният избор на принтер ви гарантира надеждна работа и ниска себестойност на копие в последствие. Ето някои основни насоки при анализиране на това коя машина наистина отговаря на вашите изисквания:

1. Цветен или черно-бял печат ?
Цветното изглежда по-добре, по-престижно е, прави впечатление. Но, трябва да се има предвид и че е по-скъпо.

Единият вариянт е да се ползва цветен мастилоструен принтер. Той обаче е приложим за ниско натоварване – примерно до 50-100 копия месечно, и трябва да се има в предвид, че мастилата засъхват и нерядко поради тази причина печатащите дюзи се запушват. Мастилоструйните принтери, а и мастилоструйните многофункционални устройства (принтер-копир-скенер) са сравнително евтини, но посочените по-горе недостатъци ги правят по-малко предпочитани.

Другият вариант е цветен лазерен принтер, но при него има 4 отделни касети за четирите цвята, което автоматично означава поне 4 пъти по-висока себестойност на копие в сравнение с монохромните принтери. Отделно цветните тонери, като тонер - материал, сами по себе си са по-скъпи от черния тонер. Освен това при цветните лазерни принтери в зависимост от типа са еднопасови и четирипасови. Ниския клас са четирипасови – един барабан и копието минава четири пъти през него, като се въртят последователно касетите за четирите цвята. При еднопасовите листът минава само веднъж през механиката – всяка касета си има отделен барабан. В този смисъл, в зависимост от машината към себестойността на копието трябва да се добавят и стойностите на барабанен модул, разпределителен модул, трансфер белт и прочие специфични за цветния печат части и консумативи. Това разбира се допълнително вдига себестойността на копие. Средно цената на копие при монохромен (черно бяло) лазерен принтер с презареждане на касетите себестойността на копие е между 0,008 и 0,02 лв без ДДС (меду 0,8 десети от стотинката и две стотинки). С нови оригинални консумативи себестойността се качва на около 5-8 стотинки на копие без ДДС. Разбира се при по-високият клас машини, където консуматива е по-голям себестойностите на копие са в долните граници – около 0,008 и 0,009 лв без ДДС с презареждане, и около 0,045-0,055 лв без ДДС с оригинални консумативи. Колкото е по-нисък клас машината и съответно е с по-малък консуматив, толкова е по-висока себестойността на копие.


     VS    

При цветните лазерни принтери себестойността с презареждане на касетите е около 5-8 стотинки на копие без ДДС, докато при ползване на оригинални консумативи себестойността е над 12 стотинки без ДДС и може да достигне и до над 20 стотинки на страница А4 при 5% запълване при ниския клас. Аналогично на монохромните лазерни принтери - колкото е по-нисък клас машината и съответно е с по-малък консуматив, толкова е по-висока себестойността на копие.

Естествено, ако запълването на страницата е по-високо (стандартно се дават при 5% запълване на листа), себестойността се покачва. Както при монохромните, така и при цветните машини.

2. Приблизително месечно натоварване
Този параметър е особено важен, защото определя надеждността на механиката, на базата на която е изградена машината. Не е разумно на машина, която е примерно 10 страници в минута скорост, с касета за 1500 копия при 5% запълване на листа, да се печатат примерно 10'000 копия месечно.


     VS          VS    

Правилно преценете колко ориентировъчно ще печатате месечно – 100 копия, 500 копия, 1000, 5000, 10'0000, 50'000 – важен е порядъка. Трябва да се има в предвид че в брошурите на производителите има малко подвеждаща информация. Масово се пише „Monthly volume“ или „Monthly duty cycle“, но това е максимално месечно натоварване. Този параметър означава колко максимално би могла да издържи месечно еднократно машината. Съвсем друг е параметъра „Recommended monthly volume“ - а именно препоръчително месечно натоварване – натоварването, което е оптимално като натоварване на машината, така че за един дълъг период от време тя да не се поврежда. А разликите като цифри между „Monthly duty cycle“ и „Recommended monthly volume“ в повечето пъти са над 3-4 пъти !

Ето и дефиницията на HP за посочените понятия: „Recommended monthly volume“ - HP recommends that the number of printed pages per month be within the stated range for optimum device performance, based on factors including supplies replacement intervals and device life over an extended warranty period.

„Monthly duty cycle“ - Duty cycle is defined as the maximum number of pages per month of imaged output. This value provides a comparison of product robustnessin relation to other HP LaserJet or HP Color LaserJet devices,  and enables appropriate deployment of printers and MFPs to satisfy the demands of connected individuals or groups.


Пример:
Hewlett Packard P2015
Duty cycle – до 15'000 копия за месец
Recommended monthly volume – между 740 и 3000 копия на месец
Реалното натоварване, което ви интересува отговаря на Recommended monthly volume.
Така че внимателно преценете и сравнете с брошурата на производителя, ако там фигурира този параметър. Ако го няма се посъветвайте с наш консултант.

3. Формат на разпечатките

Формата е всъщност големината на хартията. Масово за печат се използва
формат А4 - размера му е 210 х 297 мм. Ето няколко от най-масовите формати
и техните размери в милиметри:
A1 594 x 841
A2 420 x 594
A3 297 x 420
A4 210 x 297
A5 148 x 210


По-големия формат на хартията означава по-скъпа машина.

4. Резолюция
Този параметър показва с каква разрешителна способност печата принтера – колко ситна е точката на печат, като колкото по-висока е резолюцията, толкова е по-детайлно изображението (изображението се изрисува с повече на брой точки) и съответно е по-фино. Измерва се в точки на инч (dpi – dots per inch). Колко точки може да направи машината за един инч - вертикална и хоризонтална резолюция.
         
Нормалната резолюция за текст е 600 x 600 dpi. Има и по- професионални машини с резолюция 1200 x 1200 dpi. Съответно, ако се печатат на тях картинки те излизат по-добре, по-детайлно. Естествено по- високата резолюция изисква по-мощен процесор за машината, за да се обработват по-бързо заданията, изисква се по-прецизна оптика, съответно и машината е по-скъпа. Съществуват и машини с резолюции 300x600, 600х1200 и др.

Споменатите до тук резолюции са оптични – тоест това е реалната оптична резолюция на машината определена от неговата оптична система - лазера, оптиката, барабана на касетата.

При някои машини има софтуерна оптимизация на резолюцията, с помощта на която резолюцията се вдига (интерполация). Примерно 1200 x 2400 dpi, 3600 х 1200 dpi и прочие.

Масовите принтери обаче са с резолюция 600 х 600 или максимум 600 х 1200, което е напълно достатъчно за текст и за не чак толкова детайлни картинки.

5. Допълнителни функции – мрежа, дуплекс, ADF, DADF, WiFi, Факс... .
Много е важно да се обмислят добре какви допълнителни екстри биха били удобни – биха ви спестили доста време, биха ви направили работата по-бърза и по-удобна.

Ето някои от най-популярните „екстри“:
- мрежа – директна връзка от принтера към рутера/суича ви на локалната ви мрежа. Така всеки компютър от мрежата би могъл да печати към въпросния
принтер, без да е необходимо друг компютър да стой включен;
- WiFi – безжична мрежа – удобство е да не ти се размотават излишни кабели в краката, особено в къщи... :)
- дуплекс – автоматично печатане лице – гръб на страницата. Доста пести
хартия и време при по-дългите задания;
- ADF – Automatic Document Feeder – Автоматично подаване на оригиналите – често срещана опция при многофункционалните машини предлагащи фукции копир-принтер-скенер. Поставяш в ADF-а 20 страници, машината си ги дърпа една по една и ги копира.
- DADF – Duplex Automatic Document Feeder – Автоматично двустранно подаване на оригиналите – същото както горното, но с възможността да завърта оригинала – тоест ако оригинала е двустранен – напечатано е и лицето и гърба, слагайки го в DADF-а машината може да изкопира и двете страни автоматично. Тази опция заедно с дуплекс опцията са много удобни ако имате множество двустранни оригинали – съответно можете автоматично да ги изкопирате в двустранни копия.
- Факс – Удобна допълнителна възможност – към машината може да се включи директно телефонен кабел и да получавате на нея факсовете си, и съответно да ги разпечатате. В повечето случаи машините с факс имат и клавиатура (или отделна слушалка) така че да можете да изпращате по удобен начин факсове. Прегледайте паметта – колко страници факс може да съхрани машината (трябва да са поне 200 стр.), на каква скорост работи (скорост за пренос на данни поне 33'600 Kbps), да има компресия на данните;
- Сортер - удобна приставка към машината която сортира копията на изхода. Примерно имате да разпечатате 5 комплекта документи дуплекс, сортера може да ги нареди в 5 различни изходни бина, или да ги отмести един спрямо друг, така че лесно да ги разделите. По професионалните сортери имат и телбод функция.


- Софтуер – много е важен управляващия софтуер на машината.
Безпроблемните драйвери ви спестяват доста мъки при инсталацията. Отделно трябва да се гледа какви са софтуерните удобства към машината. Примерно за MFD (Multi Function Device= многофункционално устройство) голямо удобство е да можеш да сканираш и да пращаш на e-mail директно, или пък да сканираш и да записваш на флашка, или пък да позволява мрежово сканиране (сканиране по мрежа), да разпознава текста от сканираната страница (OCR=Optical Character Recognition)... и други...

6. Функция копир и скенер? Много Функционално Устройство ?
Добре е да помислите, дали вместо принтер да не си закупите многофункционално устройство (МФУ)– така наречените MFD (Multi Function Devices), или още ги наричат All in One – принтер – копир – скенер.


     VS    

Защо ?

Всъщност многофункционалните устройства са на базата на принтери, просто към тях е добавен и скенер – най-често над принтера е разположен сканиращия модул. Скенера може да копира сложения върху стъклото оригинал, давайки ни функцията копир, или пък да го сканира към компютъра като файл. Съответно на базата на тази машина се надграждат възможните „екстри“ изброени по-горе.

В доста от случаите тези допълнителни функции на МФД-тата са полезни и пестят място – вместо да имате 3 различни устройства. Но пък и в това се крие един от недостатъците – повреди ли се една от 3-те функционалности, цялото устройство спира работа и не работят и другите 2. Но пък за сметка на това МФД-тата са вече отдавна на пазара, базирани са на утвърдени механики и дефектите стават все по редки.

Тоест МФД-то, стига да е добре подбрано може да ви даде удобства и да ви спести място.

7. Консуматив
Много е важно да се види с какви консумативи работи машината, за да може да се прецени правилно каква ще бъде себестойността на копие. И то не само консуматива който ви посочват, а всички консумативи, които ще ви се налага някога да сменяте, съответно и през какъв интервал от копия се очаква да го правите.
             
Примерно, ако принтера е цветен лазерен – да се види цената не само на новите тонер касети, но и цената на барабанния модул, ако е отделен и за колко копия е, да се види трансферния модул за колко копия е и колко пари е, евентуално разпределителен модул, изпичащата секция и т.н. Освен цените на новите оригинални консумативи е хубаво да се проучи дали се предлагат неоригинални (съвместими) консумативи, дали има резервни части за консуматива, предлага ли се презареждане за този модел на пазара, има ли чипове и прочие подробности.

8. Предпочитания за марка/производител
Някои производители предлагат машините си с 12 месеца гаранция, други с 24 месеца, трети с 36 месеца. Гаранцията не е обаче единственото нещо, което трябва да ви насочи към определен производител. Важно е също на определените марки как стои сервизната поддръжка и доколко са й популярни и надеждни механиките. В случай, че недай си боже, се наложи сервизиране – има ли сервизна база, колко фирми са оторизирани, за колко време стават доставките на части, срок за диагностика и т.н.

Ако механиката е популярна това означава, че машината е сравнително надеждна. Отделно ако има много продадени машини от този модел, то при нужда има огромна вероятност да се намерят и части втора употреба. Популярността на механиката също трябва да ви говори, че ще се намират лесно и неоригинални (съвместими) консумативи и части за тях.

Освен това за по-масовите машини се предлагат и много неоригинални части за самите машини – тази алтернатива също би ви била полезна в случай на нужда.




Сами по себе си повечето марки сами говорят за квалитетността на даден продукт. Примерно масово се знае че „мерцедесът“ при принтерите е HP (Hewlett Packard). Не искам да влизаме в подробности дали това наистина е така, но в зависимост от класа машина и нейното предназначение това понякога не е точно така. Да, HP са едни от най-масовите принтери, с добра сервизна поддръжка, налични части, както оригинални и неоригинални, части както за машината, така и за консуматива, но в определени класове и сегменти HP не е най-добрия избор. Има и други квалитетни марки като Xerox, Lexmark, Minolta и други. За всеки конкретен случай трябва да се преценява. Освен това напоследък навлизат и все по-нови производители – пазара е динамичен, отделно стари компании се обединяват, разширяват продуктовите си линии и т.н.

На този етап едни от най-разпространените марки в България са: HP, Canon, Epson, Brother, Lexmark, Samsung, Kyocera, Xerox, Oki, Ricoh, Minolta и др.

9. Бюджет

Разбира се парите, които сте склонни да отделите като първоначална инвестиция са особено важни, защото те определят класа машина, която ще имате възможност да закупите. А трябва да се има в предвид правилото – Евтина машина – скъп консуматив. Тоест ако вие се насочите към евтина машина, тя ще бъде нисък клас, с по-слаба механика, по-малък консуматив, съответно поддръжката ще е по-скъпа, а и самите консумативи ще са по- скъпи. В ниския клас даже повечето производители не предлагат резервни части, или ако предлагат, бързо след сваляне на машината от пазара, спират да ги произвеждат. Ако се предлага нещо, то е цял модул и цената му е съизмерима с цената на цялата машина.




Ако обаче вие отделите малко повече време за проучване каква точно машина ви е необходима може доста неща да се съобразят и да си спестите главоболия. Евентуално да се вземе в предвид и като алтернатива втора употреба машина (стига машината да е сервизирана). Или ако държите на нова машина, да се прецени коя е най-разумно да се закупи – да се избере „по-малкото зло“. Ако вие нямате време, не разбирате и не можете да прецените, допитайте се до наш консултант или техник за да ви насочим, кой според нас е разумен избор за вашите изисквания.

Надяваме се да сме ви били полезни.

Предполагаме би ви била интересна и статията Съображения при закупуването на офис техника, където ще намерите и допълнителна информация.

При въпроси можете да се свържете с нас на телефони 02/ 971-21-61, 02/ 873- 11-79, 870-16-08, 0700 300 11, на мобилни номера 0896 800 620, 0896 800 622, по e-mail: [email protected] , както и на скайп: arbikas.