Какво е мастило за принтер ?
Какво е мастило за принтер ?
Как е направено ? Какво съдържа ?

Тук ще разгледаме от какво е направено мастилото използвано от консумативите на мастило струйните принтери и многофункционални устройства. Статията
касае самия материал като мастило - течност използвана в мастилниците и патроните на струйните машини.


Мастилата на съвременните принтери са течности, които съдържат пигмент или боя. Над 90% от мастилата са на пигментна основа. Разликата между тези два основни типа мастила е всъщност следната - при мастилата направени на основата на боя, агента оцветител е боя и разтворен в течност; при мастилата на пигментна основа, оцветителя е фин прах суспендиран в течност.



Обърнете внимание на основната разлика между мастилата и тонерите - мастилата са течни, докато тонера е прах. Подробна статия за тонерите можете да видите ТУК.


Мастилоструйните принтери и плотерите изхвърлят миниатюрни капчици мастило през миниатюрни дюзи върху хартията.
В основата на всички мастила има агент за пренос (различни видове смоли), има различни разтворители и редица добавки. Към получената смес се добавя оцветителя. В зависимост от модела принтер мастилата са с различен вискозитет - това е плътността на мастилото, колко е “дебело”, как ще тече през дюзите.


В зависимост от това се слагат различни разтворители и добавки - матови агенти (opacifiers), агенти за намаляване на интензитета (extenders), разтварящи агенти (dispersants), и редица други. Добавят се и допълнителни слепващи и съхнещи агенти, които регулират процеса на съхнене и как мастилото се слепва и прониква в листа. Възможно е добавяне на съставки регулиращи типа повърхност и отблясъка на засъхналото мастило, UV и температуро устойчивостта му.
Съществуват и добавки намяляващи стареенето на мастилото, антипенителни агенти, биоциди срещу бактерии и други. В зависимост от типа хартия върху която ще се печата има и по специализирани мастила, даващи по-високо качество на разпечатка.


Съществуват и така наречените хранителни мастила (edible inks), при които всички компоненти от които е съставено мастилото могат да се поглъщат от човешкия организъм без да му навредят. Подобни мастила се използват в сладкарската промишленост - при производство на торти, сладки, пасти и други.



Видео как точно се прави мастило можете да видите ТУК

Подробна статия за компонентите на мастилото можете да видите тук: ЛИНК.

Подробна статия за мастилата за офсетов печат можете да видите тук: ЛИНК.