Цветен принтер - какъв да избера?

Дата на първоначално публикуване: 04.06.2007 г.

Цветен принтер - какъв да избера?

Какъв цветен принтер да си купя ?
Кои са най-добрите принтери с най-евтини консумативи ?
Кой е най-добрия принтер за вашия дом или офис ?

Доста въпроси напират в главата когато предстои покупка на нов принтер. Освен всичко останало, дали да е нов или втора употреба ?....

През последните години, цените на цветните лазерни принтери спаднаха драстично.
Но дали цветният лазерен принтер е подходящият за вас? Или цветен мастилоструен? Как стои въпроса с консумативите и поддръжката?
На тези въпроси ще се постараем да ви отговорим в тази статия.

Най-важните фактори, които биха повлияли вашият избор са брой копия на месец (или приблизително месечно натоварване), необходима резолюция при печат (качество на отпечатаното изображение) и формат на хартията на разпечатката. Ако копията, които печатате на месец са от 100 нагоре по-добрият вариант за вас е цветен лазерен принтер. Недостатък при цветните лазерни принтери е, че резолюцията на разпечатката на повечето модели е 600 dpi и с интерполация (софтуерно) се достигат "уж" 2400 dpi или 3600 dpi (или поне така твърдят производителите им). Рядко са цветните лазерни принтери с реална резолюция 1200 dpi, говорейки за истинска оптична резолюция.
Стига тази резолюция да ви удовлетворява (а тя е достатъчна за цветни бланки, графики и прочие), то това е вашето решение. Ниската резолюция би ви направила впечатление само при печат на цветни снимки, и то най-вече с човешки изображения и лица, тъй като там дори дребни проблеми личат ясно.

Предимствата на цветните лазерни принтери са:
1. консуматива излиза значително по-евтин спрямо този на цветния мастилоструен принтер;
2. консуматива не се запушва при продължително стоене както е при струйните принтери;
3. разпечатката не се размазва, както е при печата със струйните принтери;

Цветните лазерни принтери формат А4, които в момента се предлагат на пазара предлагат възможност за печат върху картони до 160-170 грама, а по-скъпите и професионални машини (съответно и някои от тях и с формат А3) и до около 250 грама. Освен това, за повечето модели се предлага презареждане на тонер касетите.
Особено популярен цветен лазерен принтер А4 (и базирани на неговата механика многофункционални машини) за ниско натоварване (по спецификации го дават до 20000 копия на месец, но реално е разумно да се ползва до 2-3 хиляди копия на месец, защото в противен случай излиза доста нерентабилнa стойността на копие) е принтера HP Color Лaserjet 1600 (забележка - модела е актуален към 2007 година - датата на публикуване на статията). Тонер касетите му са за по 2000 копия, презареждат се, а и самата машина е на атрактивната цена от около 500-550 лева с ДДС. Ниската цена, както и наличието на части го правят предпочитан избор за доста домашни потребители (а и за малки офиси).

Ако ви е необходима резолюция от 2400 dpi нагроре, примерно за разпечатване на документи със снимки или само снимки, по-добро качество дават мастилоструините принтери (повечето от тях са на резолюция 4800 dpi и повече). Лошото при тях е, че е доста скъп консуматива (примерно с главите c6656, черна, която е за 450 копия при 5% запълване, и c6657, цветна, за 390 копия при 5%, себестойността с оригинален консуматив е около 21 ст. с ДДС, а при зареждане е около 9 ст. с ДДС; а при новите глави 21 и 22 цената се качва близо 2 пъти, поради по-малкият им капацитет; и всичко това при 5% запълване на страницата, а натоварването при снимките е близо 100%), а и разпечатката се размазва. Макар че някои от потребителите твърдят, че при ползването на UV мастила и на специална фото хартия (което допълнително оскъпява) това размазване не се наблюдава.
(Бел. ред. 2017 г. - Напоследък се наблюдава тенденцията да се предлагат и машини с фабрични CISS (Continuous Ink Supply System - система за непрекъснато подаване на мастило) системи, или пък с огромни контейнери за мастило, които предлагат доста ниска себестойност на копие.
Друг вариaнт, който напоследък навлиза са термосублимационните принтери, примерно Canon SELPHY серията, но проблема там са частите, а и отново цената на консуматива. Лично моето мнение е, че най-евтино и качествено снимки стават във фото студиата (особено за по-големи количества), а евентуално за по-спешни случаи можете да ползвате вашият струен принтер.

За по-натоварена професионална работа с цветен принтер вече трябва и по-сериозна машина - примерно обновен HP 8500/8550 (A3 формат) или евентуално нов HP 5500 или HP 9500. (Бел.ред, 2017 - посочените модели вече не са актуални, единствено HP 5500 и HP 5550 все още могат да се намерят сервизно обновени - втора употреба, продуктовите линии на основните производители са различни но се предлагат подобен клас машини, просто наименованията на моделите са други). Това вече са професионални машини А3 формат със специфични характеристики за високо натоварване, подходящи за по-големи рекламни агенции, печатници и т.н. За такива машини вече е необходимо да се отдели специално внимание и проучване според специфичните ви изисквания. Във високия клас лично моите предпочитания са към HP макар качеството да не е най-доброто, но пък по отношение на поддръжката няма проблем.

Дали обаче машината, която ще купувате да е 2-ра употреба? За ниския клас лазерни и мастилоструйни по-добре да е нова. Цените на новите машини доста паднаха, така че няма смисъл да е втора употреба. По-добре да си имате машина с гаранция и нов консуматив (макар и демо, т.е. на половина пълен), отколкото да рискувате за малка разлика в цената с машина втора ръка. За високия клас обаче си заслужава да се проучат и предложенията за втора употреба машини. Разликата в цените е огромна. Именно за това си заслужава да вземете втора ръка висок клас, с високи параметри и да инвестирате в обновяването му, отколкото да закупувате нов. А и някои стари принтери са без ресет чипове - примерно HP 4500, HP 8500, HP 8550 - има ресет чип само на барабанния модул. Липсата на ресет чип води до по-евтин консуматив. Освен това някои стари машини имат механични предимства пред новите - примерно в изпичащата секция - новите цветни лазерни принтери са с тефлоново платно, докато старите са със силиконови и тефлонови ролки, което дава по-висока надеждност, и възможност за преминаване на по-дебела хартия (до 320 гр.). (Бел.ред.,2017 - Към 2017 единствено втора употреба А3 би могъл да се намери HP 9500. За съжаление новите поколения принтери А3 все по-рядко покриват 300-320 гр картони, да не говорим за повече. Максималната дебелина е до 270-280 грама. (Забележка: към 2021 година актуални модели покриващи 300 g/m2 картон, А3 цветни лазерни принтери са Xerox VersaLink C8000-C9000 сериите). По дебелите картони (350 грама и нагоре) вече са изнесени в професионални машини, които не се предлагат по обикновените дистрибуторски канали. Или се предлагат при инженерните машини по-висок формат.)

В крайна сметка е важно да знаете за какво точно ще ползвате машината и какви са ви изискванията.

Ако не сме успяли да ви насочим в избора на цветна машина, обмислете внимателно следните детайли:
1. Необходим формат за разпечатките - A4 (стандартния формат за офис нужди), А3 или по-висок.
2. Приблизително натоварване на месец ( до 1000 копия, до 5000 копия, до 10000 копия, до 50000 копия....).
3. Наистина ли е необходимо цветно ? Монохромната (черно бялата) разпечатка е поне 4 пъти по-евтино като консуматив.
4. Необходими ли са допълнителни опции - мрежова свързаност, дуплекс (автоматично обръщане лице гръб), ADF (автоматично поемане на оригиналите при копирите и MFD-тата), DADF (двустранно поемане на оригиналите при копирите и MFD-тата), безжична мрежа (WiFi).
5. Тип машина - само принтер, или и скенер и копир... или само копир.
6. Необходим ли е факс ?
7. Предпочитания за марка ?
8. Ценови бюджет ?

След като обмислите необходмите ви параметри, се свържете с нас, за да ви помогнем в избора на актуален модел на пазара. Това можете да направите или като се свържете с нас по посочените в секцията ЗА КОНТАКТИ начини или като ползвате формата ни за запитвания, като отбележите опцията "Безплатна консултация за закупуване на машина".

Разгледайте и нашата статия Полезни съвети при избор на принтер, както и статията Съображения при закупуването на офис техника .

Благодарим Ви за интереса. Надявам се да съм бил полезен, а ако има нещо допълнително което бихте искали да попитате, моля пишете ми на е-mail-a.

Автор: Стефан Пенчев, за контакти: [email protected]
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!