Защо да си купя употребяван принтер, като новите са толкова евтини?
Дата на първоначално публикуване: 01.12.2006 г.

И не само е евтини, ами и са с гаранция 1-2-3 години, че и с нов консуматив. Ще предпочета нов!

Драги ми приятелю, почти си прав. ПОЧТИ.
Ето няколко дреболийки, които малко ще те разколебаят:

1. Новият консуматив дали е пълен догоре? В смисъл с пълния капацитет ли е касета? В 99% от случаите е само с 1/3 или ако производителят е бил щедър с 1/2 от целия стандартен капацитет.
2. Не си ли си задавал въпроса как е постигната тази хипер ниска цена? Има една граница на намаляването на цената, която няма как да бъде премината в посока надолу, без да не се отрази на качеството и надеждността. В новите принтери всичко е максимално оптимизирано, за да се свали цената, повечето части са пластмасови, не издържат на натоварването и съответно потребителя страда. Особено ако човек си ползва редовно машината.


3. Дори и с нова касета, която допълнително сте си закупили, дали сте пресмятали себестойността на копие? Да вземем да си направим този труд сега примерно с 1-2 модела. Да ги сравним примерно с HP 4+ - този толкова стар, огромен и тежък принтер.
Така....за HP 4+ себестойността на копие при ползване на оригинален консуматив е 0,0274 лева с ДДС с малката касета (за 6800 к.) или 0,0221 с голямата касета (за 8800 к). Това е пресметнато при 5% запълване на страницата за 100000 копия. С неоригинален консуматив цената пада до 0,0158 / 0,0129 (малка касета/голяма касета), а със зареждане на тонер касетата и смяна на барабан и нож на всеки 3 цикъла цената достига главозамайващите 0,0098 / 0,0084 лева с ДДС. Под 1 стотинка !
Сега да направим подобна сметка за примернно HP 1018, един от евтините модели на пазара. Цената на копие при същите условия (5% запълване на страницата, за 100'000 копия) с оригинален консуматив се получава 0,0617 лева с ДДС, което е над 2 пъти повече в сравнение с HP 4+ ! С неоригинален консуматив цената е 0,04, което в сравнение с HP 4+ e вече над 3 пъти ако ползваме голямата касета за 8800 копия за HP 4+. С рециклиране цената на копие при HP 1018, при същите условия - смяна на барабан и нож на всеки 3 цикъла, получаваме 0,0252, което е точно 3 пъти по-скъпо от HP 4+ с голямата касета. Аналогични резултати се получават с абсолютно всички нови евтини машини нисък, независимо от марката - Samsung, Lexmark, Brother, Minolta, Panasonic.
И това е факт. Който ви казва друго лъже здраво.
Да не говорим че за някои от споменатите други марки части за консуматива - барабан например (само барабан) не се предлагат. Също общоприета подвеждаща клиента тактика при продаване например на Brother e да се премълчи че всъщност консуматива се състои от две част - барабанен модул и тонер касета. Барабанния модул струва 3/4 от цената на цялата нова машина. <>brОт тук нататък вие решавате какво ще предпочетете.
4. Да поговорим малко за поддръжката и резервните части. Има ли ги? Предлага ли се всичко? Има ли надеждни сервизи?
Отговорите са малко спорни, но за новите машини или не се предлага нищо в началото на пускането на новия модел (даже понякога дори консумативи), или има само някои неща. Може би чак след 4-5 месеца след като машината е излязла на пазара започват да се предлагат части, оригинални, неоригинални, и с течение на времето постепенно се появяват все повече. Но е факт че може да се случи в началото дадена част да не се предлага. Така че има риск. Освен това, ако машината ползва нова механика, нова тонер касета, нов ресетиращ чип за касетата, или въобще нещо, което я прави нова и непозната за фирмите като нашата, предлагащи рециклиране на тонер касети, няма да можете да разчитате първоначално на презареждане на тонер касетата си. Което веднага ви говори "По-висока цена на копие". Помислете дали в крайна сметка няма да предпочетете старата и тежка машина HP 4+ (незнам защо се спрях точно на този модел като представител на машините втора употреба), която е отдавна на пазара, знаят се слабите и места, предлагат се абсолютно всички части, както за машината, така и за консуматива. Че и има части втора употреба.
5. Помисляли ли сте си че закупувайки втора употреба машина, примерно HP 4+ за около 150 - 180 лева с ДДС, в зависимост от фирмата от която го купувате, че всъщност вие купувате стара машина, но от среден клас? Докато новите машини от този сегмент са от нисък, та по-нисък клас....Сега има я пръчката да не попаднете на свестен подавач на втора употреба принтери - но за повече подробности прочетете статията "Да си купя ли машина втора употреба или как да не ме прецакат?"

Та дали взе окончателното решение?

Какъв е моят съвет: нова машина си заслужава само ако:
- имате адски ниско натоварване (примерно 5-10 страници на ден);
- ако смятате че сте късметлия и машината няма да се повреди скоро, независимо дали в гаранционен или в извънгаранционен срок (повече за тази пръчка тук);
- ако държите машината да е нова.

Късмет !

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!