Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ?

Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов ?


Безспорно няма нищо вечно и идва момент, в който стария Ви принтер се поврежда. Дилемата е дали да ремонтирате стария или да закупите нова машина?

Новите машини са по-компактни, по-бързи, по-съвременни във всяко отношение (дизайн, функции, бързодействие...) и съвместими с новите операционни системи. Предлагат се на примамливо ниски цени и гаранция 1-2-3 години в зависимост от производителя.

Тогава защо да се чудим ?

По-старите машини са с доста по-евтин консуматив, подлежат на поддръжка, тя е значително по-евтина, а самите механики са по-издръжливи. И това е валидно не само за принтери, но и за многофункционални машини (МФУ*), и копири. Рядко излиза на пазара нова машина с надеждна механика, евтина поддръжка и ниска себестойност на копие... и то по разбираеми причини :)

Така че не бързайте. Не се хвърляйте на примамливи промоции и визуално красиви машини. Вземете внимателно решението си.

Нашите препоръки:

1. Направете точна диагностика на старата си машина - какво и е, колко би струвал ремонта. Ще има ли гаранция на ремонта ? Доверете се на опитен и надежден сервиз (като АРБИКАС :) ), където ще може да бъде направена цялостна диагностика. Сериозна ли е повредата, или дребен механичен проблем ? Какво е общото състояние на машината ?

 

Ако машината е в нашият сервиз нашите Клиенти винаги могат да разчитат на точна и пълна диагностика в рамките на до 2 работни дни, както и на професионалното мнение на нашите опитни техници и инженери. Ако желаете да се обърнете към нас за диагностика и сервизиране, попълнете нашата форма за ремонт и наш техник ще се свърже с Вас

2. Преценете при решението си дали да ремонтирате дали имате още неизползвани консумативи за старата си машина ? Ако се спрете на нова машина няма да можете да ги ползвате. Ако пък ремонтирате старата си - те са ви даденост.

3. Ако все пак се замисляте за нова, старата е много амортизирана, има сериозна (скъпа) или неотстранима повреда, то внимателно проучете вариантите за нова машина:
     3.1 Внимателно разгледайте параметрите (формат, цветност, месечно натоварване, опции - мрежа, безжична мрежа, факс, дуплекс*, ADF*, DADF*); Лошият избор може да Ви коства доста главоболия и висока себестойност на разпечатките в бъдеще, а за Вашият избор друг няма да е виновен ...
     3.2 Бъдете особено внимателни при проучване на себестойността на консуматива при новите машини; Имайте в предвид, че новата машина идва със стартов консуматив - тоест с малък или наполовина на стандартния капацитет.
     3.3 Има ли поддръжка за новата машина - части за машината, части за консуматива, зарежда ли се касетата, има ли чипове, предлагат ли се съвместими консумативи;
     3.4. Гаранция на новата машина - доста от брандовете вече се предлагат с 2 или 3 години гаранция, което все пак е в известен смисъл сигурност. Не че ако се случи ремонт в гаранционен срок няма да се разкарвате и да останете без машина поне 6-7 дена (толкова е приблизително срока за диагностика в оторизираните сервизи), или максимум 30 дена (това е по закон срока за който може да ви бъде задържана машината).
     3.5. Съвместимост на новата машина с Вашата операционна система - повечето нови машини не поддържат по-старите операционни системи като Win 98, Win XP;
     3.6. Не съдете за новата машина само по цената - може машината да е скъпа и пак да е на ненадеждна механика. И не търсете винаги най-ниска цена. На този етап на избор спестяването на няколко десетки лева може да ви коства доста нерви и стотици лева допълнителни разходи в бъдеще.

4. Ако се спрете на нова машина пред вас ще стои проблема с предаването за скрап на вашата стара машина. Не можете току така да я изхвърлите в първата кофа за боклук. Някои сервизи изкупуват машини за части, но е според модела и нуждите. В общия случай можете да се обърнете към организация/ фирма за оползотворяване на отпадъци от старо електронно оборудване.



5. Обмислете варианта за закупуване на машина втора употреба - сервизно обновена - така бихте могли на по-изгодна цена да закупите машина среден клас, вместо да закупувате нова нисък клас. Ниския клас е винаги с по-скъпа поддръжка и по-висока себестойност на копие. Правилото е евтина машина= скъп консуматив. Но Ви съветваме втората употреба да е сервизирана, а не закупена от първия търговец на втора употреба машини, където те не са пипнати. Сервизно обновена значи че машината е прегледана, сервизирана и с подменени части (тези които е необходимо), с гаранция и пълен консуматив. АРБИКАС предлага такива сервизно обновени машини.

Независимо от вашето решение ще трябва да инвестирате известна сума и време за ремонта на старата машина или за избора и покупка на нова.

Дали да се доверите отново на вашата доказала се машина с която сте свикнали, или да закупите нова машина е изцяло ваше решение и от него зависи дали ще имате грижи с по-нататъшната поддръжка на машината и дали ще заплащате скъпа себестойност на копие в бъдеще.

Ако се чувствате несигурни, не се колебайте да се свържете с нашите опитни сервизни специалисти, които безплатно биха могли да ви консултират за избора Ви - дали да ремонтирате, дали да купите нова, ако да - каква, клас, опции...

 

А ако решите да закупите новата си техника от нас - сервиз АРБИКАС, ние ще ви предложим редица допълнителни бонуси и отстъпки.

Независимо от Вашето решение, ще се радваме да работим за Вас !

*Използвани съкращения в текста:
МФД = МФУ = MFD = Мулти Функционално Устройство - примерно принтер - копир - скенер;
АДФ = ADF = Automatic document feed - автоматично поемане на оригиналите - функция при копиране или сканиране при многофункционалните устройства или копири;
DADF - същото като ADF, но с дуплекс функция - автоматично двустранно поемане на оригиналите
Duplex - автоматично двустранно принтиране - печатане лице - гръб.