Да си купя ли машина втора употреба или как да не ме прецакат
Дата на първоначално публикуване: 04.05.2004 г.

Фирмите от сектора все повече и повече превръщат продажбата на принтери, копири, компютри втора употреба в товаро-разтоварна работа. Сваляш от палето, освободено от митница преди 20 минути, и започваш директно да товариш в багажника на клиента. Въпроса е какво товариш ??? И какво очакваш?

В повечето случаи се натъкваме на продупчени платна в изпичащите секции на принтерите, повредени касети, пренасящо се изображение върху листа, размазващи се букви и растер, и други подобни, които на пръв поглед не се забелязват, особено от крайния клиент.

Ето и нашите съвети:

1. Изтествайте машината самостоятелно преди закупуване - пуснете и SELF TEST и задължително и пуснете тест през компютър, който да представлява растер запълващ цялата страница А4 или А3 в зависимост от машината. Тук можете да намерите подобен растерен тест. След като излезне разпечатката, разтъркайте с пръст или с цялата длан листа. Ако някъде се открият бели участъци, периодично повтарящи се по дължината на листа, то това означава че се опитват да ви набутат принтер с повредено платно в изпичащата секция (или повредена изпичаща ролка). Освен това, ако забележите че част от тонера остава по ръката ви, това означава че най-вероятно нагревателя не работи добре.

2. Пуснете един бял лист от компютър - така най-добре ще откриете дефектите по барабана на касетата която е в принтера.

3. Ако сте задали на принтера да печати нещо от компютър, но принтера не приема нищо и компютъра отчита че принтера "го няма", това означава че или принтера ви не е "ONLINE", или просто е с изгорял интерфейс и е пълен боклук. Все пак сменете интерфейсния кабел да не е дефектирал, но най-вероятно повредата е в машината. Благодарете на бога, че сте прочели инструкциите тук и преминете към следващия принтер....:)

4. Ако закупувате монитор втора употреба - задължително му пуснете елементарния, но даващ много информация NOKIA test за монитори, който можете да изтеглите от тук. Другия вариянт е да пуснете EIZO Monitor Test.

5. Ако закупувате мастиленоструен принтер втора употреба, гледайте задължително да е с адаптер и с мастилници, като е препоръчително да видите качеството на рапечатката и дали работи интерфейса - пуснете пробен тест за черно и цветно, каквито сме сложили съответно тук и тук

6. Преценете дали стойността на принтера, на която ви го предлагат си заслужава - има ли кабели (интерфесен и захранващ), профилактирана ли е машината, подменени ли са й проблематичните части, добра ли е касетата и съответно пълна ли е с тонер, каква е гаранцията и достатъчно компетентна ли ви изглежда фирмата, от която го закупувате, че наистина да е способна да осигури въпросната гаранция, че и евентуално ремонтите след нея, разполага ли с части на склад и т.н. Ако желаете сравнете с цените, които предлагаме ние на обновена техника, или се свържете с нашите консултанти за препоръки


Извинявам се за допуснатите правописни грешки, но така е когато пишеш на Phonetic. Ако искате допълнително някой безплатен aкъл, моля пишете ни.

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!