Какво е ресет чип на касета за принтер ?
Ресет чипа (или за по-кратко само чипа ) за тонер и/или мастилоструйните касети представлява малка платка с контактни площадки.

Разполага се някъде по корпуса на касетата - отпред, отстрани, отдолу - различно при различните модели касети.

Имат различни големини, цвят на платката, различен брой контактни площадки. Биват изработени с различна сложност в зависимост от производителя и модела.

По долу ще разгледаме някой детайли относно чиповете, как работят и част от техните функции.
Ето как са поставени чипове по корпусите на някои тонер касети:
       
Ето и как изглеждат някои от по-популярните видове чипове на картинките по-долу:
       


За какво служат чиповете ?

Чиповете дават информация на принтера за броя отпечатани копия с дадената касета. В зависимост от модела касета и поколението на чипа, може да дава информация за специфичното ID на касетата, модел и цвят на касетата, цялостен капацитет на касетата когато е нова, кога е поставена за първи път и т.н.

Как точно работят ?

Чипът комуникира с принтера или чрез директен контакт (контактните му площадки се допират до пинове вътре в принтера) или чрез безжична връзка - радио връзка (така наречените RF чипове - Radio Frequency).

       

В зависимост от модела, чиповете най-често отчитат консумирания тонер смятайки приблизително при дадена разделителна способност колко плътно се печата върху страницата. Така приблизително се пресмята колко тонер/ мастило отиват на страницата. Съответно като се знае броя отпечатани страници и приблизителната консумация на страница се дава ориентиръвъчно текущото ниво на тонера/ мастилото. По принцип рядко са машините, които имат датчик за пряко отчитане на нивото на тонера. Така че е напълно възможно да има разминаване между отчетеното количество оставащ консуматив по чип и колко наистина е тонера/ мастилото вътре в касетата. Особено големи са разминаванията при много плътно или много рехаво натоварване на страницата.

Повечето съвременни принтери, копири, многофункционални устройства, независимо дали лазерни или струйни, имат чипове. Не само на тонерите, но и на барабанни модули, девелоперни модули, някои даже и на изпичащи секции и трансферни модули.Повечето машини след като свърши капацитета по чип спират работа и не позволяват да се печата на тях, без да бъде подменена касетата (или поне сменен чипа :) ). Някои от машините може да се настроят да продължат работа и само да издават предупредително съобщение.
В общи линии с чипа производителя си гарантира, че няма да има влошаване на разпечатката поради изчерпан ресурс на консуматива. Но това води и до някои затруднения при рециклирането и презареждането на касетите по-нататък. Трябва при презареждането/ репроизвеждането на консуматив да се подмени чипа с нов, така че машината да отчете, че касетата е коректната за модела, пълна. Разбира се трябва да се съобразяват капацитети, региони, фърмуери.

Какво значи това ? Да започнем с капацитета. Дадена машина може да работи само с малкия капацитет на даден консуматив, и ако се сложи чип за големия капацитет машината няма да работи - примерно HP P2035 работи само с касета CE505A, с капацитет 2300 копия. По-големия брат на тази машина е принтера HP P2055. Външно двата са еднакви. Вътрешно имат съвсем малка разлика, и то умишлено направена - един от капаците на корпуса на HP P2055 е по-изрязан, така че да може побере по-голямата касета CE505X с капацитет 6500 копия. Касетата е сходна на CE505A, но е с малко по-обемен първичния контейнер с тонера. Така че производителя се е застраховал по два начина - от една страна P2035 няма да разпознае чипа на CE505X касетата, от друга страна физичекси P2035 не може да побере CE505X касетата. Не че не сме му хванали цаката и на това де... но това е друга тема... :)

В различните държави принтерите, копирите, МФУ-тата (МФУ = МногоФункционално Устройство) се правят умишлено с различна регионалност. Най-често районирането е WE = West Europe, NA - North America, MEA - Middle East and Africa, ANZ - Australia and New Zealand и др. За да работи вашият консуматив тук в България и ако машината е закупена от тук, то регионалността на чипа трябва да е за България. Лошото е, че понякога за даден бранд се водим един регион, за друг бранд друг регион... или пък някой внася някакви консумативи с грешен регион и машините се заключват в грешния регион и от там нататък търсят чипове само за грешния регион.... Или пък машината е закупена в Германия, но е докара в България... а машините в двете държави много често са с различна регионалност. И се започват едни грешки от сорта "Invalid toner", "Incorrect toner", "Toner mismatch" и подобни :)

Проблема с фърмуера - фърмуера това е софтуера, който управлява машината - менюто, функциите, как работят отделните модули в машината, комуникацията между тях и т.н. С промяна на фърмуера производителите изчистват някои грешки, които установяват в последствие. Но ! С новите фърмуери променят и изискванията към информацията, която се съдържа в чипа, за да си гарантират, че се ползват само оргинални консумативи с оригинални чипове, които са неуязвими при промяна на фърмуера. Поради тази причина чип с по-стар фърмуер няма да се разпознае от машина с ъпдейтнат фърмуер. Така че, съвета ни е не обновявайте фърмуера на машината си, освен ако не се налага и наистина знаете какво правите.

Съвременните чипове са доста сложни. Имат високо ниво на криптиране и сложни функции. И стават все по-миниатюрни, с все по-високи нива на сигурност и технология. Тъй като световните производители на неоригинални чипове не знаят реално как са направени оригиналните чипове, чрез метода на обратното инженерство постигат същата функционалност, но с други средства - доста от чиповете има собствени процесори, които емулират функциите на оригиналните чипове. Доста е сложна изработката им и понякога след като излезне нов вид консуматив минава доста време преди да се появи на пазара неоригинален чип с пълна функционалност. Не че понягога и умишлено не забавят излизането на неоригиналните чипове... примерно Lexmark, но това е друга тема.


Като финални думи бихме ви посъветвали да подбирате внимателно машините които закупувате. Не се водете по гръмки шарени реклами тип emag и подобни. Проучвайте консумативите, защото това в последствие може да ви спести доста нерви и средства. Ние в АРБИКАС правим безплатни консултации и можем да ви спестим време и пари. Безспорно бихте могли да намерите техниката в някой онлайн магазин на по-ниска цена, но като се замислите какви главоболия можем да ви спестим от по-нататъшни проблеми, не знам дали си заслужава. А после и отстъпки за консумативите даваме :) Повече инфо в нашата статия Предимства при закупуване на техника от АРБИКАС

PS. Ако статията ви е харесала, ще сме Ви благодарни ако ни подкрепите с един Like на нашата Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Arbikas или чрез QR кода по-долу :