"Смешно" рециклиране и предаване на вторични суровини

"Смешно" рециклиране и предаване на вторични суровини

Или как в България се опорочава всичко.


От както е създадена нашата компания АРБИКАС през далечната 1992 година, ние винаги сме мислили за природата и реално цялата ни дейност води до минимизиране на отпадъците от касети (тонер и мастила) и техника.

При нас отпадъчната хартия е немалко, генерираме я основно от тестовете на касетите, които зареждаме или ре-произвеждаме, както и от тестовете на машините, които отремонтираме. Отговорно и грижливо я събираме и предаваме на фирми - центрове за изкупуване на вторични суровини. И това от десетки години. И то не осново заради заплащането на килограм, което получаваме при предаване, а за да не я изхвърляме в боклука. За да може да се спести отпадък и да се ползва суровината отново. И твърдо смятаме, че това е правилно. За това и го правим. Така го правят и белите хора малко по-западно от нас.

Това, което наблюдаваме обаче през годините не ни харесва... и става все по-зле. Увеличава се бумащината и бюрокрацията, увеличават се данъците, а изкупната цена намалява. Фирмите за изкупуване на вторични суровини изкупуват вече само определени неща, които ги вълнуват и имат по-голяма печалба от тях.


Може би с изненада ще разберете, че велпапето (кашони) - една от масовите суровини, за производството, на която отива доста дъвресина се изкупува на.... 0 лв. Да, на 0 лева. НУЛА. Zero. Геврек с дупка. И трябва да сме щастливи, че изобщо го приемат безплатно. Защото алтернативата е да започнем да си плащаме, за да можем да го предадем. Вероятно и това ни очаква. Мафията работи....

После къде са ни горите ? Кой ни а*а в гащите ? Че то по-добре да се топлим с тази явно безплатна суровина...

Да поговорим и за хартията. Обикновена хартия. Бихте ли предали както едно време една торба със стари вестници ? Не ми се вярва. В момента изкупната цена е 0,06 стотинки на килограм, от които, обърнете внимание, ДЪЛЖИТЕ ДАНЪК 10% !... Сиреч ви плащат 0,05 лв на килограм. И какво... влачите 10 кила вестници за 50 стотинки... ? И един хляб не можете да си купите вече с 50 ст.

Да не говорим че вече по-тарикат центровете за вторични суровини изобщо не изкупуват хартия и велпапе... явно няма далавера....

Нищо... за това пък имаме гори... не че вече не останаха само храсталаци....

    

А къде е държавата ?

Ние в АРБИКАС упорито ще продължим да събираме разделно отпадъците си и да ги предаваме за вторични суровини. Защото така смятаме за правилно.

За да дадем на тази кратка статия малко повече позитивизъм, ще ви покажем как в UK работи един център за рециклиране - R3 waste management.

Това е сдружение за оползотворяване на отпадъци на три общини - Bracknell Forest, Reading и Wokingham Borough, с няколко центъра, където жителите могат да предават своите отпадъци при стриктни правила, след като се идентифицират - примерно с шофьорска книжка или лична карта. Сайтът на R3 e https://re3.fccenvironment.co.uk.


    


След като се идентифицирате сте допуснат с личния ви автомобил в центъра, където има точно определени секции за различни видове отпадъци, които вие бихте могли да генерирате - примерно почва, градински отпадък, азбест и дърво, бои, картонени опаковки и TetraPak, метал и магнити, моторни масла и редица други.

    


Имате възможност да предадете и стъклени отпадъци, като можете да ги сортирате дори по цвят.


Отделно можете да предадете обувки и текстил. Всичко това в отделни сгради, разделени площи, всичко чисто и подредено... и най-вече достъпно с личния ви автомобил.

    

И това работи.
Има контрол и точни правила.
И отпадъците се използват отново или се преработват за използването им като вторични суровини за нов живот.

Има как да стане и в родната ни страна, но трябва да се променят хората, да се намали корупцията и да се увеличи контрола.

А това зависи само от нас, от всеки отделен човек.