Качеството на вложените части и материали е особено важно !

Колкото и банално да звучи се оказва вярно. И колкото и да сме българите дървени философи, ето на идва момента и ние да открием колелото ! Тонери, барабани, корони, почисващи и разпределителни ножове, поемащи ролки, тефлонови платна, нагреватели, лазери, интерфейсни платки, термистори и оптрони, подгряващи лампи и захранващи блокове, скенери и форматери, буфери и коротрони......ВСИЧКО ! И труда, в голяма степен. Защото колкото и да са качесвени материалите и частите, когато са вложени от някой без опит, без образование и техническа мисъл всичко е напразно. Или както се казва още - "Важно е задкормилното устройство".

Но да се върнем на темата.

Когато се презарежда една тонер касета, нещото което вълнува Клиента е да дава възможно най-добро копие за възможно най-дълго време (тоест по-голям брои зареждания на една и съща касета), без да е необходима смяната на части. Тоест клиента го интересува да напечати възможно най-много копия с добро качество на възможно най-ниска цена. Естествено !

Както вече обяснихме тук, броя на копия които могат да се изкарат с едно зареждане е доста относителен, но приемайки една и съща база - 5% натоварване на страницата, ползвайки една и съща хартия и при добро общо състояние на машината която ползваме се вижда и другата страна на монетата - а именно качеството на вложените части (всички останали параметри са константи) - барабана на касетата, почистващия нож (wiper blade), магнитната ролка, наелектризиращата ролка, разпределителния нож (doctor blade), и другите два нечак толкова важни ножа, но понякога фатални - recovery blade (срещу wiper blade) и sealing blade (срещу doctor blade); и не на последно място - самия тонер

1.Барабан - OPC drum
Качество на барабана е от особена важност - добрите барабани се износват по-малко, тоест позволяват повече на брои копия с добро качество (по-висока плътност и равномерност) или казано по друг начин повече презареждания. Това как ще се износва барабана зависи и от тонера които се използва при зареждане на касетата - тонера по принцип е абразивен (както и хартията но тя е константна в случая). Правилната комбинация между барабан и тонер дава възможно най-добри резултати - повече добри копия. След дългогодишни тестове при нас са се утвърдили като най-качествени барабаните на американският производител Static control components, които макар и с малко по-висока цена дават доста по добри резултати - издържат повече зареждания и дават по-добър отпечатък.
Лошият барабан би ви излезнал в случая по-скъп защото първо ще издържи по-малко копия (респективно по-малко на брой презареждания), и второ самите копия биха могли да бъдат по-бледи. Повреди ли се барабана, консумацията на тонер нараства неимоверно - започват да се получават черни черти в краищата на барабана и тонера във вашата касета започва да се изразходва по-бързо, започва да се пълни по-бързо вторичния контейнер на касетата и в момента в които той се препълни касетата започва да тече и да ви поврежда принтера. Типичен пример как евтиното излиза скъпо и естествено подобна ситуация се случва точно когато не трябва - имате работа, неотложни разпечатки и прочие.

Напоследък на пазара се предлагат доста евтини барабани - но естествено за сметка на качеството. Лично нашият екип не уважава барабани с марки HANP, Oasis, или други подобни "Made in china", "Made in Japan", "Made in Singapure" .... не че и там небиха могли да се произвеждат качествени продукти, но в момента не е така. За съжаление клиента се подвежда по по-ниската цена и за съжаление после страда по един или друг начин и за съжаление в повечето случаи това води до отказ от по нататъшно използване на рециклирани продукти.За това е важно кой, как и с какво рециклира Вашата тонер касета !

2. Тонер. Най-важното за тонера е да е в достатъчен грамаж за определените копия, да е плътен и да не поврежда останалите части с които има досег. Освен всичко останало е особено важно да се знае че тонера е силно летлив, отровен и с променлив обем. В момента на пазара качеството на тонерите на различните производители е различно. От опита си можем да ви споделим че тонер произведен в Турция, Китай, Корея е блед. В момента качествени според нас са тонерите на фирмите Static control components, Katun, някои модели на Pelikan, някои модели на Tomoegawa и единични модели на AQC. Повечето от тонерите на Pelikan, Uninet, Summit technologies са бледи. Общо взето труден е избора на тонер, а това е именно нещото с което касетата печати...така че се обърнете към професионалисти, когато тръгнете да зареждате касетата/касетите си.

3. Почистващ нож (wiper blade). Почистващия нож отделя от барабана остатъчния тонер и го прехвърля и задържа във вторичния контейнер (отпадния контейнер). Този остатъчен тонер е ниско качество, замърсен и неизползваем. Когато почистващия нож е некачествен при обирането на тонера от барабана, той го поврежда в по-голяма или по-малка степен и добринася за по-бързото му износване. От друга страна некачественият почистващ нож може и най често старее значително по-бързо от качествение, в следствие на което започва да неможе да изпълнява функциите си и копието постепенно започва да сивее, да се пренася изображението и да пада тонер от касетата.


...следва продължение ...

Автор: Стефан Пенчев

Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!