Изкупувате ли стари тонери ?

Доста често ни задават задават въпроса дали изкупуваме стари тонери.

Принципно отговора е:
Да, в АРБИКАС изкупуваме стари тонери.

Но има редица детайли, които е нужно да уточним, за да бъде отговора категоричен и да стигнем до цена, която бихме Ви предложили за изкупуването на вашите стари тонери. В тази статия ще ви запознаем подробно с тези детайли, както и с целия процес.

1. Какво се има предвид думичката "тонери" ? Доста наши клиенти под тонери имат предвид тонер касети за лазерни принтери, други пък си мислят че това са мастилниците на техните струйни принтери. Всъщност струйните принтери са с различна технология и използват мастила (те са течни), а не тонери (те са прахообразни) - разяснения в тази статия за това какво е мастило и тази статия за това какво е тонер. Всъщност тонера е самия прах в тонер касетата. Ако говорим за лазерен принтер/ МФУ (МногоФункционално Устройство ) по правилно е да се каже "тонер касета" вместо краткото "тонер". Или ако става въпрос за консуматива на струен принтер - "мастилница", "мастилена касета" или "патрон" (патроните са само контейнерчета с мастило, а мастилниците са с печатащите дюзи на нея).

2. Дали са оригинални или неоригинални (съвместими) касетите ? В АРБИКАС изкупуваме само оригинални касети, било то за лазерни или за мастилоструйни машини. Подробна статия как да различите оригиналните от неоригиналните консумативи можете да видите ТУК. Моля обърнете внимание, че дори оригинални, за да изкупим вашите касети, те трябва да са без повреди, да не са зареждани или рециклирани !

3. Цена за изкупуване - За да можем да ви дадем конкретна цена за изкупуване са ни необходими точните модели касети (моля обърнете, че точния модел на касетата не е само бранда й - примерно HP, Samsung, Xerox, a пълното наименование на модела - примерно HP CE285A, Q2612A, Samsung SU828A, D116L, Xerox 108R00909 ), както и точните бройки от всеки модел, стига да са оригинални както упоменахме в предната точка. Имайте в предвид, че цените за изкупуване варират много в зависимост от модела. Те се определят от това какви модели и количества са ни необходими към дадения момент. Възможно е днес цената да е една, утре друга. Цената зависи и от предложените за изкупуване количества. Примерно ако са ни необходими 50 броя от дадена касета, ще ви предложим примерно цена 1 лв. на касета. Но ако вие от този модел предлагате 250 броя и искате да реализирате всички, ние бихме могли да изкупим цялото количество, макар да не ни е необходимо, но на малко по-ниска цена... примерно на 0,8 лв. Разбира се давам само пример. Ако знаете вашите модели касети можете да проверите актуалните ни цени за изкупуване ТУК. Ако цената за изкупуване за даден модел е 0 лв., това означава че не представлява интерес за изкупуване поради една или друга причина. В този смисъл те представляват ненужен отпадък, който трябва да бъде предаден за обезвреждане и унищожаване. Това става срещу заплащане от Ваша страна, което покрива всички разходи по транспортиране и унищожаване и за него ще говорим по-долу заедно с неоригиналните касети.

4. Условия и документи - Цените, които обявяваме за изкупуване на касети и мастилници, са без ДДС. Ако можете да ни издадете фактура за разхода, заплащаме ДДС допълнително върху сумата. В противен случай сключваме договор за покупко продажба от физическо лице и сумата се заплаща без ДДС. Ако ви е необходим, можем да сключим и договор за изкупуване на вашите консумативи, за което ще ви помолим да ни уведомите предварително.

5. Транспорт - Транспорта до наш офис е за ваша сметка. По принцип в зависимост от количествата и вашите транспортни възможности е възможно да се договорим и друго, но това може да се доуточни в процеса на разговора ни с Вас.

6. Ако касетите са неоригинални (съвместими) ? - В този случай можем да приемем вашите касети за унищожаване срещу заплащане от ваша страна. Те са опасен отпадък, който не може да бъде изхвърлян в контейнерите за смет. Транспортните разходи за доставяне на касетите до наш офис са за ваша сметка. Подробности можете да прочетете в нашата статия Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ? Сумата, която заплащате ( 3 лв с ДДС на килограм ) покрива всички по-нататъшни разходи по транспортиране, оползотворяване и обезвреждане. Срещу тази сума получавате фактура от наша страна за направения от Вас разход, която е и доказателство, че сте предали касетите по законен начин.
За съжаление в световен мащаб отпадъците от стари консумативи от принтери и копири нарастват драстично. Те силно замърсяват и имат крайно негативен ефект върху околната среда. Разгледайте статиите ни за световните сметища за излязло от употреба електронно оборудване или пък статията със стресиращите и фрапантни екологични факти касаещи изхвърлянето на стари касети.

Какво правим ние в АРБИКАС със изкупените касети ? Произвеждаме рециклирани касети. Някои ги наричат още и репроизведени касети (remanufactured). Използвайки старото качествено оригинално тяло, ние влагаме нови високо качествени компоненти и произвеждаме нашият бранд BEST IMAGE касети. Повече информация за съвместимите репроизведени касети BEST IMAGE можете да видите ТУК. Предимства на презареждането/ползването на рециклирани касети можете да видите ТУК.

Ако желаете да дадете своя принос за опазване на околната среда, съветът ни към вас е НЕ КУПУВАЙТЕ КИТАЙСКИ СЪВМЕСТИМИ КАСЕТИ ! Предлагаме на вашето внимание статията 5 причини да не си купя китайска съвместима касета /китайски ментак/.

Как бихте могли допълнително да допринесете за намаляването на вредните отпадъци и опазването на околната среда - вижте в тази статия.

Какво да правите ако имате стара ненужна офис техника и искате да се освободите от нея ? Бихме могли да ви предложим да ни ги предадете. Подробности можете да прочетете в нашата статия Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника ?

Благодарим Ви за интереса и за Вашето отговорно отношение към природата !