Хартията влияе на принтера !

Доста често при нас идват клиенти, които се оплакват, че принтера им задръства хартия. Тестваме, правиме, струваме, при нас машината работи идеално. 100 - 200 копия, с дуплекс, без дуплекс, единични задания, задания по 40-50 страници - няма никакъв проблем. Реално единствената разлика от работата на машината при нас и при потребителя е медията - тоест хартията.
От богатия опит който имаме (сервиз АРБИКАС е основан 1992 година), знаем че тя може да причини доста проблеми. Обръщаме внимание на клиента да си провери хартията, която ползва и му връщаме машината с молбата, ако отново му направи този проблем да ни донесе както машината, така и хартията, която ползва. Клиентът разбира се недоверчиво си тръгва с машината, но точно на следващия ден се връща пак със същия проблем, но този път носи и самата хартия... и какво да видим....

То хартия ли бе да го опишеш... Хартията не беше бяла, а сиво жълтеникава (жълтеНИКАКВА). Ясно се виждаха по-едри частици в структурата на хартията. Ръбовете на хартията бяха с фини мустачета - явно машината като е форматирала хартията са се получили остатъци... Освен всичко останало хартията видимо бе по-тънка. Е няма как да пускаш тоалетна хартия през принтера и да очакваш той да работи добре.

Тук ще внесем малко яснота за техническите параметри на хартиите и ще дадем своите препоръки, за да ви е безпроблемен печата.

Всяка хартия има следните технически характеристики:

1. Формат - Това е големината на хартията. Стандартния размер за България е A4 формат - това е 210мм x 297мм. Съществуват и други размери - примерно А3 ( 297мм x 420мм, което е 2 пъти А4), А2, А1, А0, B5, C5, Letter...


По темата с форматите на хартията има доста информация из интернет за това тук няма да отделяме повече внимание.

2. Клас - Това е характеристика, която показва качеството на хартията. За масовите принтерни хартии има клас А+ (най-висок), А, B+, B, C+, C (най-нисък). Естествено най-добри са хартиите клас A и A+. Разбира се и са малко по-скъпи. Примерно пакет от 500 листа от тези класове варира грубо между 8 и 11 лева с ДДС. Зависи от доставчика и бранда на хартията. Този клас препоръчваме и ние. Масово обаче се продават хартии качество B, C, че и по нисък клас офсетови хартии и хората си купуват подведени по ниската цена. Съветът ни е - щадете машините си. Ниските класове хартии са с по-висока запрашеност, който прах директно отива в машината ви - по механиката, в лазерните системи и т.н. Освен това са и с по-неравномерна структура и гладкост, което се отразява върху качеството на разпечатката. Белотата на ниските класове хартии също е значително по-ниска - представете си нотариус да ви разпечата примерно ипотека за 100'000 евро на евтина жълтеникава хартия... няма вид и представителност. Не случайно "Качественият печат е лицето на вашият бизнес" е мотото на АРБИКАС.

3. Грамаж - Това е характеристика, която определя колко е плътна хартията и колко е тежка. Косвено подсказва и за качеството й. Измерва се в грама на квадратен метър - g/m² . За работа с принтери и копири подходящи грамажи са 75-80-85 грама. Препоръчваме ви 80 - 85 грамови хартии. По-тънките хартии (60-65-70) правят проблеми в принтерите, особено при печат на дуплекс - автоматично принтиране лице-гръб. Самия принцип на печат при лазерния принтер включва наелектризиране на листа, за да може по него да полепне тонера. Колкото е по-тънка хартията този заряд може да изиграе лоша шега и хартията да започне да се набръчква и в най-лошия случай директно да заседне в машината. Освен проблема с наелектризирането по-тънките хартии по трудно се водят по пътя на машината - по лесно се прегъват. За това механиките на машините са конструирани за определени грамажи хартии. Дебелите хартии над 160-180 грама също са проблемни - по трудно се пречупват и съответно натоварват механиките. Освен това колкото е по-дебела хартията толкова по-трудно машината фиксира (изпича) тонера на листа. За това и машини за над 250 грамови хартии (картони) нарастват като цена значително.

4. Дебелина - Това е характеристика, която пряко е свързана с грамажа на хартията. Определя колко е дебел листа хартия и обикновено се измерва в микрони (микрометра). Примерно една хартия от 80 гр е дебела около 104-110 микрона в зависимост от производителя.

5. Белота (Whiteness) - Характеристика показваща белотата на хартията. В пряк смисъл - колко е бяла хартията. По долу сме дали една снимка, на 4 класа хартия наложени една върху друга, като сме се опитали да визуализираме разликите в белотата.


Особено ясно се вижда разликата между клас C и клас А и А+.

6. Непрозрачност - Характеристика, показваща колко е плътна хартията и дали прозира... колкото е по-висок клас хартията толкова е по-плътна и непрозрачна.

Хартиите имат и някои други характеристики, но на този етап няма да се спираме на тях. Смятаме, че посочените по-горе съвсем ясно ще ви дадат насока какво да изберете при следващата ви покупка. Имайте предвид че по принцип масовите хартии се предлагат на пакет от 500 листа, но понякога има и други разфасовки.

По-долу прилагаме спецификациите на някои от хартиите, които се предлагат на пазара:

- Копирна хартия Артист Стандарт, A4, 80гр., клас С+ - брошура и линк към артикула в каталога на АРБИКАС.

- Копирна хартия Maestro Standard+, A4, 80гр., клас B - брошура и линк към артикула в каталога на АРБИКАС.

- Копирна хартия Maestro Extra, A4, 80гр., клас A - брошура и линк към артикула в каталога на АРБИКАС.

- Копирна хартия Paperline Gold, A4, 80гр., клас A+ - брошура и линк към артикула в каталога на АРБИКАС.

Извод: Старата максима, че евтиното излиза скъпо се потвърждава и тук. С евтините хартии тормозите принтерите си - повреждате частите им по-бързо, подлагате ги и на сериозно запрашаване. Това води до чести проблеми - засядане на хартия, влошаване на качеството на разпечатката, неработоспособност на машината. От тук - нерви, пари, време...

Купувайте си качествена хартия - клас А или А+, 80-85 грама и ще минимизирате проблемите дължащи се на хартията която ползвате, а и ще удължите живота на принтера ви.

УСПЕХ !


PS. Ако статията ви е харесала, ще сме Ви благодарни ако ни подкрепите с един Like на нашата Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Arbikas или чрез QR кода по-долу :