4 нови касети или нов принтер ?

4 нови касети ли да купя или да сменя принтера ?

Често при нас идват цветни лазерни принтери за ремонт, на които трябва да се подменят и четирите касети. Както знаете вече от статията ни за технологията на печат на цветните лазерни принтери, те работят с 4 тонер касети - по една за всеки цвят - циан (cyan), магента (magenta), жълто (yellow), черно (black). Когато се съберат за подмяна и 4-те касети едновременно, естествено и сумата за закупуването им набъбва доста и доближава цената на нова машина. Разбира се зависи от класа машина и това какви касети ще закупувате - оригинални или съвместими.

По-долу ще се опитаме да Ви дадем някои съвети, които ще Ви помогнат при вземане на решението дали да инвестирате в закупуването на нови касети или да смените машината.

Най-важно нещо в този случай е да не гледате само сумата, която трябва да заплатите за четирите касети. Да, болезнено е да чуете, че трябва да извадите 200 и кусур лева (примерно) за цветния Ви принтер. Но реално консумативите са изразходени от Вас и това, че са се натрупали и 4-те касети за едновременна подмяна отново е допуснато от Вас.

Правилно ли е било решението Ви да си вземете цветен принтер ?

В общия случай най-масови са цветните лазерни принтери и многофункционални машини нисък клас. Най-често потребителите си ги купуват без да са се информирали предварително за себестойността на копие и кой модел да предпочетат, вземайки предвид надеждност на машината, ниска себестойност на копие, наличие на различни варианти за тонерите - възможност за презареждане на тонер касетите, наличние на съвместими касети, оригинални касети.

Препоръчваме Ви да се запознаете със статията ни Съображения при закупуването на офис техника. И всеки път когато закупувате нов принтер или друг вид техника, я имайте предвид.

Но да се върнем на темата. Потребителят изобщо не е наясно колко е разликата като себестойност на копие при монохромен печат (черно-бяло) и цветен печат. И за възможността да се печатат 5-10 цветни копия в месеца, потребителят се изкушава и купува цветен принтер. А цветния принтер е минимум 4-5 ПЪТИ по-скъп като себестойност на копието спрямо монохромния лазерен принтер. За да Ви ориентирам в порядъка, ако при монохромен принтер с оригинален консуматив себестойността на копие Ви излиза 7-12 стотинки с ДДС (зависи от модел и клас на машината), то при цветен лазерен отивате на 25-40 стотинки (отново зависи от модела и класа на машината) на страница !!! Това е с оригинален консуматив. Което значи разлика грубо 20 + лева на всеки 100 страници. Ако касетите се зареждат, или се предлагат неоригинални (съвместими) тонер касети, цените са по-ниски, но отново се запазва правилото, че цветния печат е 4-5 пъти по скъп. Например за нисък клас монохромен лазерен принтер със заредена тонер касета може да се постигне себестойност на копие 1,5 до 4 стотинки с ДДС. При цветен лазерен принтер отново нисък клас себестойността на копие при пълноцветен печат няма как да паднете под 12-14 стотинки с ДДС. Разбира се цифрите са ориентировъчни - има различни принтери, различни механики, някои машини са с отделен барабанен модул, отделни тонери, но в общи линии всички машини влизат в тези ориентири.

Тази информация Ви е напълно достатъчна за да можете прецените правилно ли сте преценили да си купите цветен принтер. Ако разбира се държите на цветния печат, няма мърдане, това са цените. Но ако сте си купили цветния принтер, за да печатате предимно черно, и чат пат цветно сте в огромна грешка. При цветния принтер, когато печатате черно бяло копие, цветните тонери не се консумират, тонерът си стои в касетите, но самите компоненти на касетите се износват ! На всички касети ! Всички цветове, независимо, че печатате само черно.

При положение че държите на цветното, логично идва следващия въпрос: Правилен ли е избора Ви на точно този модел цветен принтер ?

По принцип цветният лазерен принтер излиза по-евтино като себестойност на копие, в сравнение с цветния мастилоструен принтер. Но ако печатате 20-50 копия месечно, може би мастилоструйния принтер е по-подходящ за Вас, поради по-ниската цена на машината. При него обаче трябва да се пускат, щете, нещете, по 1-2 копия на всеки 3-4 дена, за да се избегне запушване на печатащите дюзи. Не трябва да го оставяте без печат продължително време, за да избегнете запушване. Мастилоструйният принтер също е подходящ ако държите на висока резолюция, примерно за висококачествени цветни снимки - цветния лазерен принтер има максимум 1200 dpi реална оптична резолюция. Чрез софтуерни алгоритми уж я подобряват до 2400 dpi, даже и до 3600 dpi, но не са реални. При мастилоструйният принтер е възможна реална разделителна способност 4800 до 9600 dpi. Друг случай в който мастилоструйният принтер е по-добър вариант е ако са Ви необходими широкоформатни разпечатки - А3, А2, А1, А0. Не че няма инженерни лазерни широкоформатни машини, но цените им са 5-6 цифрени.

Но да коментираме избора Ви на цветен лазерен принтер. Правилно ли сте преценили бранда, надеждността, консуматива ? Пак Ви обръщаме внимание да се запознаете със статията ни Съображения при закупуването на офис техника. Не е най-разумното решение да отидете в някоя от големите търговски вериги и да вземете нещо на промоция... или пък да отворите някой голям онлайн портал и да изберете топ предложението... Първо проучете, сравнете, преценете, за да не изпаднете отново във същата ситуация - да трябва да изсипете една камара пари за касети.... А я си представете, че за новата Ви машина не се предлагат неоригинални консумативи и не се предлага зареждане на касетите... сумата главоломно нараства. Или пак нов принтер ? А какво ще станет ако новата машина не е съвместима с вашата операционна система, или с някоя специфична програма, която ползвате. Между другото историята показва, че винаги по-новите машини са с по-скъп консуматив, независимо от вариантите, които се предлагат за нея. Касетите са с все по-малък капацитет, а цената им не е еквивалентно по-ниска.

Нови касети или нова машина ? Какво Ви съветваме в тази ситуация ? Доверете се на опита ни като сервиз. Нашите техници и сервизни инженери ще Ви дадат професионален съвет как да подходите. Дали да инвестирате в нови касети ? Какви да бъдат те ? Защото на пазара са се навъдили китайски касети, които са евтини, но са със съмнително качество и капацитет. Да не говорим, че често се случват да се разпаднат в принтера, в който се ползват и да нанесат скъпи и понякога непоправими щети. Възможно е техниците ни, на база на диагностиката на машината, да Ви посъветват да не инвестирате повече в нея, но ще Ви насочим към правилен избор на следваща машина. Ако машината си заслужава, ще направим всичко по силите си тя да работи отново. Но може на стария Ви цветен лазерен принтер да е износена изпичащата секция, или пък трансфера... те също не са евтини. Ако се налага смяна на принтера ще Ви посъветваме - каква машина ( според изискванията ви), тип, бранд, опции, кой конкретен модел, какви са му плюсовете и минусите, с какви консумативи и прочие.

Най-важното е да ни се доверите. Ще подберем правилното решение. При всички положения Вие ще сте доволен - имате работещ надежден принтер, с високо качество на разпечатките. Ние също ще сме щастливи, защото надеждния принтер и качествения консуматив означават по-малко сервизни главоболия за нас. Ще сме щастливи и защото Вие като клиент сте доволен. Така работим - изграждаме взаимно доверие.

Не на последно място искаме да споменем и една друга гледна точка, и може би най-важната. Не забравяйте за екологичната гледна точка - електронните отпадъци съдържат токсични добавки и опасни вещества като живак, но според доклад на ООН, публикуван през миналата година, само 17,4% от електронните отпадъци през 2019 г. са били събрани и рециклирани. Прочетете повече за екологичните проблеми в статиите ни Агбогблоши - световното сметище за електронни отпадъци, Екологичното въздействие на празните касети.

Старите принтери, коприрни машини, многофункционални принтери, компютри, лаптопи и друга офис техника представляват Излязло от Употреба Електрическо и Електронно Оборудване (ИУЕЕО) и могат да бъдат предадени единствено към сертифицирана фирма притежаващи документи за извършване на дейности с този вид електронни отпадъци. Написали сме специална статия "Какво да правя със старите празни касети и старата офис техника". В нея детайлно сме описали законовата уредба и какво трябва да направите.

Можете да се запознаете и със статията ни "Има ли смисъл да ремонтирам стария си принтер, или да закупя нов", където сме дали и някои други препоръки при вземането на решение за смяна на техниката.

Надяваме се със статията да сме Ви били полезни.
Бъдете здрави и успех !